Siirry suoraan sisältöön

Mitä nyt?

Kolmen seurakunnan kirkkovaltuuston päätökset halusta yhdistyä yhteiseksi Taipaleen seurakunnaksi panevat monen pohtimaan, miten asiassa edetään. Se kun ei ainakaan Lemin valtuustokokouksessa mitenkään selväksi käynyt.

Valtuustot päättivät tehdä kirkkohallitukselle aloitteen seurakuntajaon muuttamisesta. Kirkon työntekijöiden ja toimijoiden ohjesivuston sakasti.evl.fi mukaan kirkkohallitus päättää asiasta sen jälkeen, kun hiippakunnan tuomiokapituli on pyytänyt tarvittavat lisäselvitykset ja lausunnot ja antanut oman lausuntonsa. Lisäselvityksiä ei kuitenkaan tarvita, kun seurakuntien aloitteet ovat yhteneväisiä.

Kirkkohallitus sitten arvioi, onko aloite tarkoituksenmukainen kirkon seurakunnallisen toiminnan, hallinnon ja talouden kannalta. Jos se näin näkee tapahtuvan, muuttaa se seurakuntajakoa aloitteen mukaisesti.

Päätöksen jälkeen tuomiokapituli asettaa järjestelytoimikunnan seurakunnan alueella asuvista luottamustoimiin vaalikelpoisista jäsenistä. Kapituli määrää järjestelytoimikunnan jäsenten ja varajäsenten lukumäärän ja kokoonkutsujan. Niiden seurakuntien kirkkoneuvostojen tai seurakuntaneuvostojen, joista uusi seurakunta on muodostettu, on tehtävä tuomiokapitulille ehdotukset järjestelytoimikunnan jäsenistä ja varajäsenistä.

Toimikunta valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Toimikuntaan sovelletaan säännöksiä kirkkoneuvostosta tai seurakuntaneuvostosta.

Näihin järjestelytoimiin on kapitulin ryhdyttävä hyvissä ajoin ennen päätöksen voimaantulopäivää mahdollisista valituksista huolimatta.

Kun Taipaleen seurakunta on suunniteltu perustettavaksi ensi vuoden alussa 1.1.2019, sen kirkkovaltuusto valitaan normaalina seurakuntavaalipäivänä 18. marraskuuta 2018. Ehdokkaiden ja vaalilautakuntien jäsenten vaalikelpoisuus luottamustoimeen sekä seurakunnan äänioikeutetun jäsenen kelpoisuus valitsijayhdistyksen perustajajäseneksi määräytyvät tällöin uuden jaotuksen mukaisesti. Nykyisellä kolmen seurakunnan jaotuksella ei silloin enää ole merkitystä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *