Siirry suoraan sisältöön

Juhlavuoden hieno konsertti Savitaipaleen kirkossa

Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta

Lappeenrannan seurakunnan Kamarikuoro on laulanut Luojan kunniaa jo viisikymmentä vuotta. Tällä kertaa juhlavuoden tarjonnasta saivat nauttia Savitaipaleen kirkkoon saapuneet kuulijat.

SSCN2091

Konsertin puolessa välissä muutaman sanan lausunut Pertti Huttunen kertoi kuoron teemana oikeastaan olleen alusta asti  ”Se liekki loistakoon”, ja niinpä tuosta tulikin juhlakonsertin upean esitteen kansilehdelle kaunis nimi.

Pertti Huttunen

Pertti Huttunen

Kuoro sai alkunsa  aika hauskasti, Lappeenrannan kirkossa radioidusta jumalanpalveluksesta, jota varten kanttori Pekka Pinola kokosi lauluryhmän. Eikä silloin taidettu arvatakaan, että liekki loistaisi yhä puoli vuosisataa myöhemminkin vahvana.

Kuoroa ovat johtaneet myös muut seurakunnan kanttorit Eero Haimila, Jarkko Lavaste, Pekka Rapi (joka pitkään johti myös Savitaipaleen Kuolimon laulua, jota allekirjoittanut yhä kaipaa) sekä yhden kauden poikkeuksellisesti Kari Pettinen.

Nykyinen johtaja kanttori Seija Tapanainen on vaikuttanut suuresti  esim. Lemillä neliäänisen virsilaulun virkistäjänä.

Seija Tapanainen yhtyi kukituksen itsekin kuoron lauluun.

Seija Tapanainen yhtyi kukituksen itsekin kuoron lauluun.

Kuorolaisten asuja olen ihaillut ennenkin. Ohuet, keveät huivimaiset ponchot, erivärisiä, muistelen, että joskus jossain keväisessä konsertissa värit olisivat olleet vaaleammat kuin nyt. Mutta miten hieno ajatus, helppohoitoiset ja teemaan sovitettavat. Alla voi olla tavalliset pyhävaatteet, kenen lie keksintö.

Muutamassa kappaleessa mukana oli tummiin pukeutunut jousiviisikko,kaksi viulua, alttoviulu ja kaksi selloa. Enemmänkin tuota olisi kyllä kuunnellut!

Kuoron ohjelmaan on myös aina kuulunut lähetysmaitten musiikki. Kuinka helposti Seija Tapanainen nappasikaan pienen rummun kainaloonsa, ja siirtyi kuorolaisten riviin taikka pianon taakse säestämään, kun musiikki vaihtui tansanialaiseksi, eteläafrikkalaiseksi tai israelilaiseksi.

Singabahamban suomentajasta Pekka Simojoesta Huttunen mainitsi puheessaan, että pojalle oli jo pienestä asti oma uskontie selvänä edessä. Matkalle lähtöä tehtäessä poika oli katsonut krusifiksiä, ja sanonut isälleen ”Otetaan Jeesus mukaan!”

” Shalom aleichem” on monelle nimeltä tuttu, Israelista tämäkin, mutta  hiukan hartaampi, kauniisti sanat suomennettu esitteeseen, kuten myös ”Tahaksin lennata”, Leo Semlikin ja Silvi Raun kaunis laulu, jossa sanotaan mm. ”…haluaisin olla siellä vilkkuva majakka, pimeällä näyttämässä tietä elävän Jumalan luo…” Tässäkin siis kuoron liekki loistakoon!

Mooses Putron ”Tule kanssani, Herra Jeesus” soi kauniisti, hartaasti ja taisi nostaa kyynelen silmäkulmaan.

Entisenä kuorolaisena tarkkailen aina laulajien ilmeitä, ja ”tottelevaisuutta”. Tämä kuoro näyttää nauttivan esiintymisestä, on mukava katsoa iloisia ilmeitä, hymyjä ja sitten taas siirtymistä hartauteen. Kuoronjohtajan kädet tekevät pienimuotoista taidetta, ja kuoro toimii just eikä melkein.

SSCN2089

Äänet soivat tasaisesti, kukaan ei laula toisen yli. Ehkäpä se oli juuri sitä, mistä Huttunenkin puhui urheiluvalmentajan sanoin :”anna kaverille tilaisuus loistaa…”

Pienen lepohetken jälkeen saimme kuulla jotain ainutkertaista, tilaussävellyksen juuri tätä juhlaa varten. Minna Malisen psalmiin 108 sävelletyn ”Sydämeni on levollinen”. Miten kaunis! Kunpa voisikin levollisin sydämin herättää aamuruskon Löytyisikö tämä esitys seurakunnan sivuilta netistä?

Ainakin sieltä löytyy seuraava, jossa haluaisin aina olla itse pienenä liekkinä mukana. Miten riemukkaasti kuoro esittääkään suomalaiseen kansansävelmään Minna Tapanaisen sovittaman ja Anna-Mari Kaskisen sanoittaman ”Tämän päivän meille annoit” (löytyy myös Viisikielisestä, 331). Tämä on laulu, joka pitäisi olla jokapäiväinen aamunavaus, täysin rinnoin laulettuna!

Jaakko Löytyn ”Kahden maan kansalainen” jäi mieleeni vuosia sitten, kun se ensi kertaa soi omassa tupasessa kitarasäestyksellä pariskunnan  esittämänä. Sen jälkeen se on ollut yksi mielenliikuttajani, ja oli nytkin, niin kaunis ja puhutteleva

Saimme kuulla vielä Simojoen ”Se liekki loistakoon”, Jan Hellbergin ”Tulee vielä aika” ja kauniiksi, hartaaksi  päätökseksi Maurice Duruflen ”Isä meidän”.

Seuraava juhlavuoden konsertti on Savonlinnan kirkossa sunnuntaina 6.5.-18 klo. 15. Toivottavasti silloin kuulijoita olisi kirkon täydeltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *