Siirry suoraan sisältöön

Toivo Vilhu ja muut kaatuneet urheilijat

Sunnuntaina 20. toukokuuta vietetään Kaatuneiden muistopäivää samalla kuin helluntaita. Paula Penttilä referoi kirjaa kaatuneista mestariurheilijoista.

DSC_7801

Teksti Paula Penttilä

Sodissa kaatuneitten suomalaisten muistoksi on laadittu erilaisia matrikkeleja; niin kuvallisia kuin tekstillisiä. Nämä teokset vaalivat kaatuneitten muistoa.

Antti O. Arposen,Markku Kasilan ja Vesa-Matti Peltolan teos ”He antoivat kaikkensa” kertoo viime sodissa menehtyneistä suomalaisista mestariurheilijoista. Kirja alkaa vuoden 1918 sodasta ja päättyy suomalaisten osalta Palestiinan mandaattialueen sisällissotaan. Myös vuosien 1939-1945 sodissa haavoittuneilla suomalaisurheilijoilla on osio. Kirjassa on käsitelty myös sodissa menestyneitä ulkolaisia mestariurheilijoita.

Tekijät kertovat, että he ovat pyrkineet ottamaan vähintään valtakunnan tasolla kunnostautuneita, mutta se ei ole ollut mitenkään ehdoton. Ohessa oleva urheiluteksti on kunkin mestariurheilijan kohdalta vain lyhenne. Kaiken kaikkiaan menehtyneet ovat olleet monipuolisia urheilijoita. Heidän viimeisinä taistelupaikkakuntina tulevat esille erityisesti Äyräpää, Viipurin maalaiskunta ja Säkkijärvi.

Lemi

Toivo Vilhu syntyi Lemillä ja kaatui 3.7.1944 Viipurin mlk:n Juustilassa. Hänen koti- ja asuinpaikkansa oli kaatumahetkellä Ylivieska ja hänet on haudattu Ylivieskaan.
Toivo Vilhu työskenteli kanta-aliupseerina. Sodissa kunnostautuneena hänet ylennettiin luutnantiksi. Kaatumishetkellä hänen joukko-osastonsa oli Kenttätykistörykmentti 4.
Toivo Vilhu oli hiihtäjä. Hän edusti Lemin Eskoja ja Viipurin Urheilijoita.

Toivo Vilhu menestyi armeijan valtakunnallisissa hiihtokilpailuissa. Hänet oli valittu edustajaksi epävirallisena olympialajina olleeseen sotilaspartiohiihtoon Sant Moritziin 1928. Sveitsissä hän jäi varamieheksi.

Edustaessaan Viipurin Urheilijoita hän saavutti SM-hopean 10 kilometrin hiihdon joukkuetuloksissa 1927. Mainittakoon, että

Ref. He antoivat kaikkensa -kirja, Internet-tiedot

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *