Siirry suoraan sisältöön

Rooman tunnelmia Ruomista

Lemin vanhan pappilan kulmahuoneessa on esillä taidegraafikko Marja Matikaisen teoksia. Ne hän on tehnyt Ruomissa, synnyinkodissaan.

Marja Matikainen palasi Lemille kolme vuotta sitten.

Marja Matikainen (s. Nikunen) palasi Tampereelta kotimaisemiin kolme vuotta sitten.

– Rakennutimme pihapiiriin pienen vajan, johon toiseen päähän teimme grafiikan työhuoneen minulle, ja toiseen tuli mieheni vaja. Sinne saatiin 98-vuotiaan isäni höyläpenkki; isä oli tehnyt puutöitä 1902 valmistuneen ”vanhan talon” kamarissa.

Höyläpenkille on käyttöä, sillä etsaus ja akvatinta ovat monivaiheisia grafiikan työtapoja, joissa kuvat syövytetään metallilevyille, ja sitten vedostetaan. Matikainen tekee myös kollaasitöitä, joissa hän on yhdistänyt itse tekemiään kuvia erilaisten leikkeiden kanssa.

– Löysin antikvariaatista vanhoja nuotteja, niitä on muutamassa tämän näyttelyn työssä. Eniten käytän ohutta, käsintehtyä, happovapaata kuitupaperia, jota tilaan taidetarvikeliikkeestä. Myös vanhoja ohuita kirjan – esimerkiksi raamatun – lehtiä  voi oppimestarien mukaan käyttää, mutta en ole vielä kokeillut.

Metallin työstäminen on pitkälti ruumiillista työtä, mutta teoksia syntyi viime syksynäkin, kun Matikainen istui pyörätuolissa nilkkansa murtaneena.

– Metallin syövytystä en tietenkään voinut tehdä, mutta saatoin viimeistellä keskeneräisiä töitäni ja luonnostella ideoitani.

Ruomissa on syntynyt paljon kuvia Roomasta, jota Matikainen kovin rakastaa. Kuvissa hän palaa antiikin kulttuuriin ja muinaisiin myytteihin. Mutta myös Suomi ja Etelä-Karjala ovat edustettuina muun muassa kansallislinnun ”Joutsenen” muodossa ja kyläsepän takomana ”Onnen avaimena”.

Marja Matikaisen näyttely ”Kulttuurimatka” on esillä Lemin Vanhassa pappilassa 30.7. saakka su-pe 11-15.30 ja la klo 9-13.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *