Siirry suoraan sisältöön

Vanhan pappilan salissa Tuomo Klemin maalauksia puulle

Näyttely Lemin Vanhassa pappilassa ja kuukauden mittainen oleskelu serkun mökillä ovat eräänlainen kotiinpaluu helsinkiläiselle kuvataiteilijalle Tuomo Klemille.

Tuomo Klemi on yksi Vanhan pappilan heinäkuun taitelijoista.

Tuomo Klemi on yksi Vanhan pappilan heinäkuun taitelijoista.

Lemin on Ristiinassa syntyneelle Klemille lapsuudesta ja nuoruudesta tuttu paikkakunta. Hänen isänsä Paavo Klemi oli Lemiltä lähtöisin, ja perhe kävi usein sukuloimassa sedän Pentti Klemin talossa. Muutkin kuin sukulaiset tulivat tutuiksi, ja näitä tuttavuuksia hän nyt pääsee uudistamaan.

Yhtään näyttelyä Klemi ei kuitenkaan ole Lemillä aiemmin pitänyt, joten ”kotiinpaluu” on sitäkin merkittävämpi, ja samalla hänen 60-vuotisjuhlansa.

– Täällä metallipääkaupungissa asuu niin lämminhenkistä ja onnellista väkeä, Klemi ihastelee ensi kokemuksiaan.

Ihastunut hän on myös Lemin Vanhaan pappilaan, jonka salin ja erkkeriverannan hän onnistui saamaan näyttelytilakseen,

– Kysyin Aapo Pekarilta, jonka hyvin tunnen ja jonka Laterna Magicassa Helsingissä minulla on ollut töitä esillä, mahdollisuutta saada näyttelyni Taikalyhtyyn. Hän neuvoi minua ottamaan yhteyttä Vanhaan pappilaan, Klemi kertoo.

Vanhan pappilan seinille hän ripusti yhdessä puolisonsa Soile Kinnusen kanssa kevään aikana syntyneitä töitään.

– Nämä ovat vähän kuin päiväkirjamerkintöjä, mitään erityistä teemaa näillä ei ole. Jonkinlainen luonnos päässäni menen työhuoneelleni, ja siellä sitten teos syntyy.

Hän maalaa puulle väripigmentein ja öljyvärein ja viimeistelee työt venelakalla,.

– Venelakka antaa töihin syvyyttä.

Osa teoksesta "Mummo ja Elvis".

Osa teoksesta ”Mummo ja Elvis”.

Tuomo Klemin taiteilijanlahjat havaitsi ensimmäisenä hänen äitinsä Maisa Klemi.

– Kun olin kymmenvuotias, äiti kehotti minua ottamaan osaa koululla järjestettyyn kuvataidekisaan. Minua ei kiinnostanut, mutta kun äiti lupasi minulle osallistumisesta kymmenen markkaa, otin osaa kilpailuun. Ja voitin sen.

Taiteilijan ammatti alkoi kiehtoa kuitenkin vasta sen jälkeen, kun hän oli ensin seilannut muutaman vuoden merillä. Klemi opiskeli Oriveden Opiston kuvataidelinjalla vuosina 1982–84 ja Lahden taideinstituutissa vuosina 1984–88.

Valmistuttuaan hän on pitänyt noin 20 yksityisnäyttelyä ja ollut mukana liki 40:ssä yhteisnäyttelyssä. Hänen töitään on ollut esillä Suomen eri kaupunkien lisäksi Norjassa, Italiassa, Tanskassa, Virossa ja Saksassa.

Ja nyt viimein Lemillä.

Tuomo Klemin näyttely ”Ison kiven takana” Lemin Vanhassa pappilassa 30.7. saakka su–pe klo 11–15.30, la klo 9–13.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *