Siirry suoraan sisältöön

Päivä Savitaipaleen palosasemalla

Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta

Savitaipaleellakin vietettiin lauantaina päivää paloasemalla. Sisällä rakennuksessa alkoi olla hiukan ennen tapahtuman päätöstä jo hiukan hiljaista.

Pöydillä oli askartelutavaroita ja punaisia muovikypäröitä, tarratatuointeja ahkerasti pieniin käsiin ja poskiin laittanut Janita Rahikainen seurusteli vielä viimeisten vierailijoitten kanssa, ja glögivastaava Matti Liimatainenkin  jouti jo pois oman pöytänsä äärestä.

SSCN7532

Pihalla odotti viimeinen työnäytös, rasvapalon vääränlainen sammutus. Kuvassa ( 531) rasvakattila kiehuu kadun toisella puolen paloaseman pihassa paloauton luona, ja ”tumpelo munkinkeittäjä” valmistuu sammuttamaan syttyneen rasvan vedellä..

SSCN7531

Ja näinhän (kuva 530)  siinä käy, vesi levittää palavan rasvan räjähtävällä voimalla ympäri ”keittiötä”.

SSCN7530

Ainoa oikea tapa sammuttaa niin rasvapalo, kuin ilmiliekkiin leimahtaneet kynttiläasetelmatkin  on tukahduttaa liekit  kattilankannella tai sammutuspeitteellä.
Palomiehen sammutusasua esittelee tässä  nuoriso-osastoon kuuluva tuleva sammutusmies Topias Viiru.Vierellään hänellä on ylipalomies Jari Pakkanen Lappeenrannasta. Hän kertoo ”talvehtivansa” Savitaipaleen palokunnassa, puolin ja toisin rikastetaan toimintaa tällä tavoin.

SSCN7533

Topiaksen työpuku varusteineen saattaa painaa 15–40 kiloa.  Se on erikoista  palamatonta  jäykähköä kangasta, siinä on kolme kerrosta, ja välissä tuntuu ikäänkuin pieniä pippureita… Kangas ei päästä kosteutta eikä höyryjä sisään, mutta ei myöskään hikeä ulos…

Valtakunnallinen paloasemapäivä keräsi mukavasti kiinnostuneita kävijöitä, onhan se aikamoinen kokemus vaikkapa kiivetä paloauton ratin taakse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *