Siirry suoraan sisältöön

Sodan kuvat täyttävät Vanhan pappilan

Sodan tiedottajien, tk-miesten huuliharput soivat venäläisten räjäyttämän Viipurin aseman raunioilla kun jatkosotaa on käyty vain kaksi kuukautta kesällä 1941.

2. Tiedotuskomppanian miehiä Viipurissa. SA-KUVA ERIK BLOMBERG

2. Tiedotuskomppanian miehiä Viipurissa. SA-KUVA ERIK BLOMBERG

Kuva on esillä Lemin Vanhassa pappilaassa, jonne on pystytetty Sodan värit-näyttely. Iloisesta muusikkoryhmästä ei ole tunnistettu ketään. Mutta soittajathan kuuluvat uutta ja vanhaa musiikkia vaalivan Lemin kuvaan, näyttelyn kuraaatori Mikko Pekari toteaa.

Sodan värit näyttely on esillä Vanhassa pappilassa tiistaista 15.1. alkaen, avajaiset ovat lauantaina 19.1.

Sota vei Lemiltä mukaansa miehet ja lotat. Se toi talvisodan sotilaslentokentän Lahnajärvelle ja välirauhan miehet järjestäytymään JR1:een. Sodan perintö on lemiläisten muistissa. Ja valkoisissa risteissä kirkon vieressä.

Sodan värit näyttää ensimmäiset värivalokuvat Suomen sotarintamalta. Ne on kuvattu saksalaiselle filmille,  jota tiedotuskuvajamme onnistuivat saamaan saksalaisilta tk-ammattilaisilta. Värikuvalöydön teki pääesikunnassa työskennellyt Kalevi Keskinen vuosituhannen vaihteessa. Hän ehdotti Mikko Pekarille yhteisen näyttelyn (Helsingin Taidemuseo) ja kirjan (wsoy) toimittamista.

Tänä vuonna muistetaan 80 vuotta sitten alkanutta toista maailmansotaa, johon Neuvostoliiton hyökkäys veti Suomen. Talvisota alkoi myös 80 vuotta sitten. Pieni Suomi yllätti maailman taistelullaan suurta ja mahtavaa Neuvostoliittoa vastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *