Siirry suoraan sisältöön

Perussuomalaiset, SDP ja vihereät nousivat, keskusta romahti Lemillä

Perussuomalaisten ehdokkaiden kannatus oli liki keskustan luokkaa lemiläisten äänestäjien keskuudessa sunnuntain eduskuntavaaleissa. Keskusta sai Lemiltä 477 ääntä, perussuomalaiset 404.

Keskustan kannattajien määrä putosi kolmanneksella verrattuna kevään 2015 eduskuntavaaleihin. Tuolloin puolueen äänestäjiä oli 233 enemmän. Keskustan osuus kaikista annetuista äänistä oli nyt 28,5 prosenttia, kun se neljä vuotta sitten oli 41,8 prosenttia.

Perussuomalaiset sai nyt 404 ääntä Lemiltä. Se on 59 ääntä enemmän kuin keväällä 2015. Puolueen osuus lemiläisäämistä oli nyt 24,1 prosenttia, mikä on 3,8 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa.

Perussuomalaisista eronneille sinisille annettiin Lemillä 29 ääntä, mikä on 1,7 prosenttia kaikista äänistä.

SDP kiri nyt Lemin kolmanneksi suositummaksi puolueeksi ohi kokoomuksen. Se sai Lemiltä 267 ääntä, mikä on 55 ääntä enemmän kuin neljä vuotta sitten. Demareiden ääniosuus nousi 3,5 prosenttiyksikköä 15,9 prosenttiin annetuista äänistä.

Kokoomuksen kannatus säilyi kutakuinkin neljän vuoden takaisella tasolla. Sen 221 äänen saalis on 1 ääni enemmän kuin tuolloin. Kannatusosuus nousi 0,3 prosenttiyksiköllä 13,2:en prosenttiin.

Vihreät liki tuplasi Lemin äänimääränsä verrattuna neljän vuoden takaiseen saaliiseen. Ääniä tuli nyt 124, mikä on 56 ääntä edellisvaaleja enemmän. Kannatusosuus nousi 3,4 prosenttiyksiköllä 7,4 prosenttiin.

Kristillisten kannatus pysyi edellisvaalien tasolla. Puolue sai nyt Lemiltä 85 ääntä, mikä on 2 ääntä enemmän kuin neljä vuotta sitten. Osuus annetuista äänistä kasvoi 0,2 prosenttiyksiköllä 5,1 prosenttiin.

Jos lemiläiset olisivat valinneet Kaakon kansanedustajat…

Matemaattisena ajatusleikkinä voi vaalituloksista laskea, ketkä kansanedustujat lemiläiset olisivat valinneet Kaakkois-Suomen vaalipiiristä. Arkadianmäelle pääsisi 11 edustajaa, jotka sinne todella pääsevätkin, mutta kuuden muun kohdalla on tulos poikkeaa vaalipiirin tuloksesta.

Lemin vaalitulos antaisi keskustalle viisi paikkaa neljän sijaan. Äänikuningas oli Ari Torniainen 275 äänellään (vertausluku 477). Toiseksi suosituin Lemillä oli Johanna Ikävalko 72 äänellä (238,5), kolmanneksi suosituin Jari Leppä 38 äänellä (159), neljänneksi suosituin Anniina Peltola 27 äänellä (119,5) ja viidenneksi suosituin Kristiina Helminen 20 äänellä (95,4). Torniainen ja Leppä valittiin eduskuntaan oikeastikin.

Perussuomalaiset olisi saanut niin ikään lemiläisiltä viisi paikkaa eikä neljää. Ääniharava oli Jani Mäkelä 157 äänellä (vertausluku 404). Nelä muuta paikkaa lunastaisivat Kristian Sheikki Laakso 55 äänellä (202), Ilpo Heltimoinen 47 äänellä (134,7), Juho Eerola 39 äänellä (101) ja Juha Rantakaulio 27 äänellä (80,8). Mäkelä, Laakso ja Eerola valittiin oikeastikin.

Demarit olisivat Lemin äänin jääneet kolmeen Kaakkois-Suomen edustajaan. Lemiläisten kolme suosikkia pääsivät läpi oikeastikin: äänikuningatar oli Anneli Kiljunen 110 äänellään (vertausluku 267), Suna Kymäläinen sai 77 ääntä (133,5) ja Niina Malm 23 ääntä (89,0).

Kokoomuksesta lemiläiset olisivat saaneet läpi vain kaksi edustajaa kolmen sijaan, molemmat oikeastikin valittuja. Jukka Kopra sai 87 ääntä (vertausluku 221) ja Antti Häkkänen 72 ääntä (110,5).

Vihreiden Hanna Holopainen ansaitsi kansanedustajapaikkansa myös lemiläisten mielestä. Hän sai Lemiltä 44 ääntä (vertausluku 124).

Jos lemiläiset olisivat saaneet päättää, Kaakkois-Suomesta olisi eduskuntaan mennyt myös yksi kristillisdemokraatti. Hän olisi ollut Maiju Hölsä, joka sai Lemiltä 49 ääntä (vertausluku 85).

Äänestysaktiivisuus ennallaan

Lemiläisistä käytti nyt ääntään 1.683 henkeä, mikä on 70,8 prosenttia äänioikeutetuista. Ääänestysaktiivisuus oli 0,1 prosenttiyksikköä korkeampi kun neljä vuotta sitten.

Lemin, Kaakkois-Suomen ja koko valtakunnan tarkat vaalitulokset löytyvät oikeusministeriön vaalisivuilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *