Siirry suoraan sisältöön

Pussihousuja ja pieksuja Vanhan Ajan Päivilllä

Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta

Pian eivät pellot enää piisaa Jokelan museon mailla ja mannuilla Loviisan Ruotsinkylässä. Viime viikonvaihteessa kotiseutumuseolla oli 15-juhlatapahtuma, perinteiset Vanhan Ajan Päivät.

Niin valtavasti vanhoja traktoreita, kuorma-autoja, upeita museorekisterissä olevia henkilöautoja ja moottoripyöriä, säksättäviä moottoreita ja todellakin, asianmukaisesti pussihousuihin pukeutuneita kuskeja en ole ennen missään nähnyt!

Tuuli tuntui luissa ja ytimissä, kahvimukista oli todella pidettävä kiinni, eikä se rokkakaan kauan lautasella viipynyt. Viima oli kylmä myös valtavassa hallissa, joka oli melko uusi.

Sinne oli rakennettu parvet ympäri rakennusta monille erikoisille museotavaroille ruohonleikkureista kolmenmaattavaan harvennuskoneeseen! Ehkäpä jonakin vuonna saadaan nähdä myös juurikkaan harvennusnäytös tuolla ihmevekottimella. Alakerran valtava kipparipöytä oli myös uskomattoman runsas ja siisti.

Varsinaisessa museorakennuksessa sai ihmetellä vaikkapa vanhoja rahoja, radioita ja televisioita kaiken muun ihmeellisen joukossa – kyllä vaatii työtä pitää kaikki tämä runsaus käsissä ja kunnossa!

Talon pihapiirissä ja peltojen laitamilla oli monenlaista myyntikojua ja erikoisia työnäytöksiä kaivinkoneista puiden koneelliseen karsintaan, siinä pyörien avulla puuhun kiipeävä saha mennessään karsii oksat…

Aivan huikea oli Päijät-Hämeen Jätkäperinne porukan ohjelma metsän reunassa.

SSCN1897

Soitto soi ja laulu raikui, ja kämppäkulttuurin mukaan soittimina oli niin pyykkilaudat kuin lusikatkin, mitä milloinkin käteen sattui! Ja vaikka viimeiseen valssiin jätkä kämppäemännän (Sinikka Lehto pyykilautoineen oik.), niin kovasti korostettiin, ettei jätkillä saanut olla mitään tekemistä emäntien kanssa!

Työnäytöksenä  nähtiin, miten uitossa liitettiin yhteen niitä pitkiä tukkijono-aitoja, jotka estivät uitettavia puita rantaumasta. Tässä kierretään miesvoimin näreestä (?) vahvaa lenkkiä, jolla sitten kätevästi lukittiin kolotut tukkien päät yhteen ennen rautakettinkien aikaa. Edellisessä kuvassa valmiin liitoksen pienoismalli on soittoporukan edessä…

SSCN1899

Ja kun taustalla oli museotavaran joukossa myös nämä aidot puupohjaiset narukengät,

SSCN1894

niin onhan laitettava kuva myös todellisen pula-ajan työvaatteestakin, jätkämiehen takissa on oikeasti paikka paikan päällä!(kuva 1898)

SSCN1898

Samalla tavalla paikattu ja parsittu oli myös emännän essu…

Jo tapahtuman mainoksessa sanotaan, että erikoisesti lapsukaiset on haluttu ottaa huomioon, ja kylläpä lapsia olikin paljon mukana. Heitä varten oli kierroksia ajelemassa ihanalla vaaleanpunaisella Valmetillaan Valmet-Martta Anne Ronkainen, joka oli halunnut ajopeliinsä paljon sydämenkuvia kaikkiin kirkkaisiin metalliosiin, ja olihan motoriinkin isintytölle liitetty myös VW-Polon mottori, miten lie tuo oikein mahdollista!

Tässä kuvassa Hubba-Bubba mukana traktoreiden esittely kierroksella.

SSCN1892

15-vuotisjuhlatapahtuman kunniaksi esittelykierroksessa nähtiinkin uskomattomia traktoreita, ja niistä useita näytöksessä pyöritti mennen tullen myös Valmet-Martta. Tässä erikoisia starttauksia.

SSCN1890

 

Vihreän traktorin omistajalta vaaditaan sekä tupakointi- että piekkaritaitoja. Ensin tuikataan tupakkaan tuli, ja se työnnetään keulasta sisään, sivusta sitten pannaan tiettyyn paikkaan piekkarinpaukku, ja sitten vasaralla (huomaa se eturenkaan päällä…) isketään panokseen, ja traktori räjähtää käyntiin!

Sininen Lanz Buldog, vaatii myös aikansa…kyljessä näkyvä pyöreä suojapelti irrotetaan, samoin pitkävartinen ratti, joka työnnetään ympyrän keskelle, sitten kierretään rattia kunnes kone käynnistyy! Tässä sitä sitten jo komiasti mennään.

SSCN1888

Lisää erikoisia säksättäjiä…(kuvassa traktori teloilla,- ja lukemattomia muita, pikkuruisia ja valtavia!

SSCN1891

Edes Lemin Kirjavan sivut eivät riittäisi kaiken kertomiseen! Työnäytöksistä puhumattakaan..tässä sentään vuosien takaista tekniikkaa, edistyksen aikaa, koneellista lyhteentekoa!

SSCN1896

Näimme myös puintia tilamoottorin pyörittäessä puimakonetta, johon lyhteitä peräkärrystä purettiin. Päreitäkin tehtiin ja yleisö eli täysillä mukana kaikessa

SSCN1893

Päivä kaikenkaikkiaan oli monipuolinen ja tosi hyvin järjestetty, pidäpä mielessä jatkoa ajatellen!

Jokelan kotiseutumuseo, Turkkilantie 39, Ruotsinkylä, Loviisa.

www.jokelanmuseo.info

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *