Siirry suoraan sisältöön

Mäntyperältä Sallaiseen paikkaan Hossan kautta….

Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta

Kotipiha jäi pakkasen kouriin, kun tiistaiaamuna lähdettiin ihanassa auringonpaisteessa matkaan  – suuntana vain arvoitus!

SSCN2323

Puolmatkassa ” jonnekin” aurinko peilautui vielä kauniisti Saimaan pintaan.

SSCN2362

Aamun toiset aamukahvit juotiin jo Visulahden Shellillä, jossa tunnetusti on mainiot itse leivotut kahvileivät edullisesti, kahdelle kahvit ja pullat yhteensä seitsemän euroa!Mutta jo Hyvä Eväs olisi houkuttanut lettukahveille, ellei olisi harmiksemme ollut jo kiinni.

Lapinlahden linnut sensijaan levittäytyivät sievästi pellolle, valtava lokkiparvi piti piirikeikkiä matalassa kasvustossa.

SSCN2364

Liekö lokkien ruokahalu iskenyt matkalaisiinkin, sillä  Nuottijärven grillin kohdalla ohjauspyörä kääntyi vaistomaisesti oikealle, ja upeat annokset possunlehtipihviä pottumuusilla ja taidokkaasti leikattuine kurkku- ja  tomaattiruusuineen löysivät tien parempiin suihin.(kahdelle 26 euroa). Grilli on auki viel reilut kaksi viikkoa, ennenkuin vaipuu talviunille.

SSCN2360

Vaikka Hyrynsalmella alkaa poronhoitoalue, niin pellot olivat täynnä rastasparvia, siinä melkein taivas pimeni, kun pörähtelivät lentoon!

Palaneen Ryysyrannan raunioita ei ole siivottu, surullisesti hiiltyneet hirret murjottavat maisemassa, mutta Hiljainen kansa on saanut ylleen uutta muotia, kesävatteet ovat vaihtuneet lämpimämpiin sotisopiin. Ennen iltakuutta näemme lopultakin ensimmäiset porot.

SSCN2361

Taivas alkoi tummeta kun lähestyimme Hossaa.

SSCN2363

Siellä majoituimme pikkuruiseen mökkiin Hossan Lomakeskukseen, saunallinen loistosänkyinen tupanen maksoi 65 euroa, lähtösiivous piti tehdä itse….

Hossan mökissä oli yksi paha puute. Siellä ei ollut minkäänlaista peiliä, joten poninhännän rakentaminen näppituntumalla tuntui vaikealta. Kun selitin avainta viedessäni asiaa englanninkieliselle respapojalle, sain kuulla ihmeekseni, että peilin oli jo viikko sitten joku nyrkkeillyt hajalle! Eikä uutta oltu tuotu tilalle!

Kaveria sensijaan harmitti liian pieni sauna, johon kyllä juuri ja juuri mahduimme, mutta kiuas, se oli oli tähänkin komeroon liian pieni…

SSCN2395

Ei löylyyn tosin vaatteet päällä tarvinnut mennä, tämä on havainnekuva tilan koosta.Hossan

Lomakeskuksesta jäi kuitenkin ihan positiivinen mieli, varsinkin kun aamutuimaan sai ihastella järvellä joutsenperhettä ja kuikkia. Matka jatkui pohjoiseen päin päivän paisteessa ja ihmetellessä lampia,jotka olivat jo riitteessä.

Koukkasimme päähänpistosta Poussun soratielle ja löysimme sieltä hienon joen ja kosken, sekä upean kalastuspaikan. Mahtavat laiturit, tai kulkusillat oli rakennettu joen rantaa myötäilemään, valtava kotarakennus oli pöytineen ja penkkeineen odottamassa kalastajia, onkijoita ei tällä paikalla kuitenkaan suvaita.(kuva 2394).

SSCN2394

Rukalla koukkaitiin tietenkin katsomassa, joko rinteisiin levitetään lunta, ja toden totta, peittoja kasojen päältä oltiin jo poistamassa. Entiselle vaunupaikalle on kohonnut komea hotelli ja vaunuille on uusi paikka valmisteilla. Mastomäen mahtavat mökit jököttivät tyhjinä kuten useinmiten, ja taivaalle kertyi tummansinistä pilvilauttaa, kohta joutuisimme sateeseen. Rukan Nesteellä tankattiin seutukunnan halvinta dieseliä, 1,424 litralta.

Porokirnussa käytiin ensi kertaa, mutta tuskin viimeistä. Maukas riistakeitto lisukkeineen ja munkkikahvit kahdelle noin 20 euroa

Oulangan Luontokeskuksen luontonäyttely käväistiin katsomassa, Karhunkierroksen portilla poseerattiin ja sitten jatkettiin Kaunisharjua pitkin koko ajan runsastuvassa sateessa Sallaiseen paikkaan, siniharmaaseen taloon,jossa on tilaa niin paljon, että halutessaan pääsisi vaikka piiloon jonkun oven taakse…Kohta mennään suureen saunaan..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *