Siirry suoraan sisältöön

Vinkki pikkuretkelle!

Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta

Valkmusan kansallispuisto Pyhtäällä on mukava retkikohde sopivan matkan päässä.

SSCN1884

Kaipaatko pohjoisen tuuliin, avarille aapasoille, pitkospuille ja saraikkojen ruskaa katsomaan…onko matkabudjettisi liian pieni?

Ei hätää, päiväreissu pohjoiseen onnistuu, kun etsit Metsähallituksen Retkikartta.fi-sivulta Valkmusan kansallispuiston. Se löytyy Pyhtäältä, maantien numero 3562 varrelta.

Minun sisarukseni kertoivat siitä jo vuosia, tekivät retkiä ja kehuivat. En oppinut muistamaan edes nimeä, joka kuulosti oudolta. Sitten keksin hyvän muistikeinon, olin jo jollekulle sanonut, että se on ihan kuin valmuska tai joku sellainen. Niinhän se on, kun yksi kirjain siirretään toiseen paikkaan.

Nyt syyskesällä lopultakin käväistiin tässä mainiossa kansallispuistossa. Kun katsoo maisemaa, ymmärtää hyvin sen Lapin tunnelman.

 

SSCN1887

Ja kun jatkaa pitkospuita myöten laajan suoalueen halki,tunnelma tiivistyy. Suo on paikoin melko vetelää, sivuun ei auta astua.

SSCN1885

Monet hienot sarat ja valkeapiirtoheinä, karpalot ja leväkkö kasvavat siinä jalkojen juuressa, kituliaat männyt taivuttavat oksiaan omituisiin asentoihin ja melkein voi aistia hyttyset ja mäkäräiset, joita tällä kertaa ei enää ollut.

Taivas peilasi silmiään hetteiköissä, ja kaukana siellä taivaanrannan käppyrämännyissä leppuuttivat siipiään kolme kalasääskeä, poikaset, jotka juuri olivat lähteneet pesästä.

Reitin varrella on myös hyvä lintutorni, josta on näkyvyys pesään, ja vähän kauempana hyvä laavukin. Kulkijoita oli yllättävän paljon, kaiken ikäisiä ja kokoisia. Koiriakin oli mukana, hienosti kytkettyinä, kuten säännöt sanovatkin.

(Tapasinpa itsekin ihanan pystykorvan, ruskanvärisen ja ystävällisen. Oikein lemmikkikoiran, vaikka ärhäkkänä pidetään tätä rotua!)

DSCN1871

”Valmuskassa” voi käydä hyvinkin pikaisesti, mutta saa siellä aikaa kulumaan pitempääkin, jos hakuaa jäädä torniin kiikaroimaan lintuja, tai tulistelemaan laavulla. Mutta joka kerta saa varmasti hienon kokemuksen, päiväkäynnin pohjoisessa.

DSCN1867

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *