Siirry suoraan sisältöön

Hannele Partamies seurasi, kun Puupäätä kuvattiin

Lemin eläkkeellä oleva perusturvajohtaja Hannele Partamies oli kuusivuotias pikkutyttö ja paikalla, kun elokuvaa Pekka Puupää kesälaitumilla kuvattiin.

Elokuvan röttelötalo oli Hannele Partamiehen tädin ja tämän miehen ensimmäinen asunto Helsingissä.

Elokuvan röttelötalo oli Hannele Partamiehen tädin ja tämän miehen ensimmäinen asunto Helsingissä.

– Perheeni asui silloin Helsingin Tammelundissa (nykyisin Tammisalo), 8–10 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Meillä lapsilla oli siinä uimapaikka ihan vieressä. Siinä on Degerön kanava ja merenranta, Partamies kertoo.

Kesällä 1953 hänen kaverinsa kuuli, että sinne tullaan kuvaamaan elokuvaa samaan rantaan. Lapset uivat sitten siellä ihan koko ajan.

– Välillä meitä komennettiin kauemmaksi. Muistan, kuinka meitä nauratii, kun Pekka ja Pätkä pärskivät meressä raidallisissa uima-asuissaan.

Rötisköinen rakennus, joka Pekka ja Pätkä vastoin parempaa luuloaan ostivat, oli tuttu Partamiehen tädille ja tämän miehelle:

– Kun he tulivat sodan jälkeen  Helsinkiin evakosta Eurajoelta, se oli heidän ensimmäinen asuntonsa. Asuntopula oli silloin kova, ja se sai kelvata, olihan se lähellä tädin miehen perhettä. Lattia oli kuulemma niin vino, ettei hetekassa pysynyt, Partamies kertoo.

Hieno talo, johon Puupäät elokuvassa asettuivat, kuului Partamiehen muistin mukaan jollekin pankinjohtajalle. Yläkerrassa asui nuoripari, jonka mies oli Suomi-Filmillä töissä.

– Tammelund valikoitui kuvauspaikaksi ehkä sen takia tai siksi, että elokuvatuottaja Veikko Itkonen asui myös Tammelundissa. Aika linnamainen talo oli hänelläkin.

Kun elokuva valmistui, Partamiehen perhe meni heti katsomaan sen, kuten aina kaikki uudet elokuvat.

Ja on Hannele Partamies nähnyt Lemin nuorisoseuran näytelmänkin.

– Kävin katsomassa sen poikani Ernon lasten kanssa. Nämä olivat kuulleet tarinani elokuvan kuvauksista ja kyselivät näytelmän kohtauksista ”oliko sekin siinä filmissä, mamma?”

Pekka Puupää (Sami Heinilä) ja Pätkä (Markku Peutere) uskaltautuvat uimaankin. Mutta miten on uimataidon kansssa?

Sami Heinilä ja Markku Peutere pärskivät raidallisissa uima-asuissa Lemin Tapiolassa.

Lemin nuorisoseuran näytelmä Pekka Puupää kesälaitumilla palaa joulutauolta. Kevään ensimmäiset näytökset Tapiolassa  lauantaina 18.1. kello 14 ja sunnuntaina 19.1. kello 14.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *