Siirry suoraan sisältöön

Mäntyperän tammikuu kuvina

Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta

Kummallinen vuodenvaihde, kummallinen tammikuu. Jos viime vuonna lunta olikin yli 60 senttiä tähän aikaan ja kovia pakkasiakin, niin yksi ja toinen on kaivanut menneiltä vuosilta muistoja lumettomista tammikuista.

Vasta muutama päivä sitten Mäntyperän eukko kävi synttärijuhlissa, joissa tiedettiin päivänsankarin syntymävuonna 90 vuotta sitten olleen lumetonta ja lämmintä. Jopa niin, että joku oli käynyt kyntämässä helmikuun alussa…

Kasvihuoneessa jouluvalojen loisteessa viheriöivät orvokin kasvustot, yksi unikko sinnittelee taimena ja persiljaa olisi ottaa vaikka joka päivä.

SSCN3881

Kuurankukkia on silloin tällöin lasien pintaan puhjennut, ja kerran joulukuun puolella piti märkä lumi katolta poistaa, kun luvattiin pakkasta ja pyryä, joita ei sitten kuitenkaan tullut.

Puolenpäivän jälkeen alkukuusta aurinko painui hyvin aikaisin aukon taakse metsään, ja pimeyttä on piisannut päivin öin

SSCN3916

Yleensä taivas on pysynyt joko pilvessä tai maata laahaavan sumun verhossa, mutta toisinaan nousemassa ollut kehrä lähetti säteensä pihatietä pitkin melkein puutarhan perille asti. Ihmeelliseltä tuntui nauttia useana yönä kirkkaasta kuutamosta, joka eräänä yönä yritti pientä varjomaista pimennystäkin alareunaansa rakentaa.

SSCN3915

Tiekelit ovat olleet melkomoisen vaihtelevia, usein aivan lipiliukkaita.

SSCN3935

Mutta eipä ole lumitöitä ollut sen paremmin auroilla kuin pihan kolaajallakaan. Sen sijaa hiekoitusta näillä syrjäteillä on usein ollut ja vielä useammin toivottu.Vesisatee huuhtoivat monesti  hienon hiekan jäätiköiltä pois jo seuraavaan päivään mennessä, joten liukkaan kelin harjoittelua on eukkonenkin tänä tammikuuna saanut.

SSCN3982

Niskalampi on ollut vuoroin jäässä, vuoroin sulana, väliin jäälle on satanut vettä, eikä ole ollut varmaa,onko se jäässä vai ei .

SSCN3979

SSCN4069

Lumeton maa on paljastanut kulkijalle pieniä ihmeitä, omalla tontillaan Mäntyperän eukko ei ole koskaan ennen nähnyt katinliekoa.<

SSCN3977<

Ja ketunlieko oli muka jo hävinnyt,mutta löytyi nyt kahdesta paikasta.

SSCN3978

Raidan rungolla itiöivät hauskasti kuukuset.

SSCN3980

ja pihaakin pystyi mainiosti haravoimaan.<

SSCN3983

Tornista maisema näyttää kaikkea muuta kuin tammikuiselta,  mutta näillä nyt mennään.

SSCN4068

Vanhan kansan tiedon mukaan helppo tammikuu lupaisi tiukkaa helmikuuta. Jospa se lopultakin talvi tulisi. Mutta hyvin on Luoja kaivoja täyttänyt, eikä pimeää kuitenkaan enää kovin pitkään Mäntyperälläkään piisaa. Mukavia vesihiihtokelejä ja sienestysretkiä sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *