Siirry suoraan sisältöön

Seurakunnan talous todella tiukalla

Jos on Lemin kunnan talous kurimuksessa, tiukoilla on tulevina vuosina myös Taipaleen seurakunta. Liitosten tuomat ”leveämmät hartiat” ovat saaneet rutkasti kannalteltavaa.

Mistä löytyvät varat Lemin uuden seurakuntatalon rakentamiseen tai edes nykyisen purkamiseen, kun tilinpäätökset ja talousarvio näyttävät miinusta ja monta muutakin korjauskohdetta listoilla on?

Kolmen seurakunnan perintö vuodelta 2018 oli 255.000 euroa alijäämää. Ensimmäiseltä yhteiseltä vuodelta sitä saattaa kertyä puolikin miljoonaa, kun budjettiin vielä viime metreillä, jälkijunassa, lisättiin yli 300.000 euron menot. Ensi vuoden tulos on budjetissa laskettu 149.000 euroa alijäämäiseksi.

Summat ovat isoja, kun käyttötalous pyörii alle kolmella miljoonalla – ja seurakunta on menettänyt jatkuvasti veronmaksajiaan.

Ensi vuonna seurakunta on arvioinut investoivansa 0,6 miljoonalla. Mihin se käytetään, ei selviä seurakunnan sivuilla julkaistusta materiaalista,

Ehkä sillä jo puretaan nykyistä seurakuntataloa? Uuden rakentamisen arvioidaan maksavan 2,5 miljoonaa, joten siinä on maksettavaa pitkäksi aikaa isommallakin joukolla.

Tyhjien talojen kylä

Sisäilmaongelmaiset tyhjät talot ovat surkea näky ja ilmiö Lemillä. Seurakuntatalo, kunnantalo ja Palola, josta Pikku-Palolan on määrä tämän vuoden aikana muuttaa rivitalotiloihin Punaportinkadulle.

Ihan tyhjiä ne eivät ole: kunnantalolla on edelleen arkisto, seurakuntatalolla arkisto ja kirkon lämpökeskus, Palolassa vielä keittiö ja vainajien kylmiö.

Kunta ja seurakuntatalo ovat neuvotelleet kunnan elementtiviraston osan vuokraamisesta seurakunnalle väistötiloiksi. Tavallaan se olisi lemiläisille kätevää, kun asiointi sujuisi samassa talossa, jos vain ovat olisivat samoina päivinä avoinna.

Kunnan asiakaspalvelua ollaan enenevissä määrin siirtämässä kirjastoon. Yhteispalvelupiste siirtyy sinne jo alkuvuonna, samoin sinne siirretään kunnan kassatoiminnot.

Vanha pappila takaisin seurakunnalle?

Vanha pappila takaisin seurakunnalle?

Kylillä on huhuttu kunnanviraston siirtämisestä Vanhaan pappilaan, mutta se lienee vain huhu. Sellainenkin ajatus on heitetty ilmaan, että seurakunta ostaisi kunnalta pappilan virastokseen sopuhinnalla. Idea ei tunnu hullummalta: se säästäisi varmasti jonkun miljoonan seurakunnalta ja toisi ne kunnan pussiin, jolloin veronmaksajat pääsisivät vähällä.

Lemi tosin menettäisi hienon näyttelytilan. Mutta sellaisen voisi tarjota se yksityinen hoivayrittäjä, joka ostaisi seurakuntatalon tontin ja rakentaisi siihen monipalvelutalon kokoontumistiloineen…

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *