Siirry suoraan sisältöön

Pellavapaidat kunnan vieraina

Lemin kunniakansalaiset,  Lemin Esko -tittelin kantajat saivat kutsun Lemin kunnan vieraiksi Vanhaan pappilaan.

Paikalle pääsvät Olavi Punkka (edessä vas.), Juha Junnonen, Riitta Järvinen, Irma Hietamies, Anneli Lattu (keskellä vas.), Raija Tuuliainen, Pirjo Nykänen, Kaija Lankia (takana vas.), Matti Huttunen, Leena Uski ja Markku Peutere.

Paikalle pääsivät Olavi Punkka (edessä vas.), Juha Junnonen, Riitta Järvinen, Irma Hietamies, Anneli Lattu (keskellä vas.), Raija Tuuliainen, Pirjo Nykänen, Kaija Lankia (takana vas.), Matti Huttunen, Leena Uski ja Markku Peutere. Kuva:Kati Ahonen.

Elossa olevista Eskoista estyneinä tulemaan olivat Raija Buuri, Pentti Pekkanen ja Leena Halme.

Kunniakansalaisen valinta on Lemillä noin 30 vuoden perinne. Virassa oleva, viime kesänä valittu Lemin Esko Raija Tuuliainen on tehtävässä järjestyksessään 15:s. Lemin Eskon valitsee kahden vuoden välein Lemin kunnan sivistyslautakunta.

Sivistyslautakunnan esittelijä, koulutoimenjohtaja Sari Keskinen ja kunnanjohtaja Johanna Mäkelä ulkopaikkakuntalaisina halusivat tietää enemmän Lemin Esko -instituutiosta ja siitä, mitä tittelin saaneet ovat Eskoina tehneet. Kahvin, voilepäkakun ja täytekakun ääressä kuultiinkin monia tarioita ja muistoja tilaisuuksista ja tapaamisista Lemillä ja naapuripitäjissä.

Taustat Eskon ”virkaan” valituilla ovat olleet erilaiset, mutta yhdistävä tekijä on ollut vapaaehtoistyö järjestöissä ja tapahtumissa. Moni heistä on edelleen aktiivi ja näkyvä toimija.

– Minusta taisi tulla kuuluisuus vasta sen jälkeen, kun minut oli valittu Eskoksi, totesi Irma Hietamies. Hänen käsityötaitonsa tunnetaan maakunnan laajuisesti ellei laajemminkin.

Lemin Eskon valinnalla on vuosien myötä haluttu pitää kunnan lippua korkealla myös kunnasta ulospäin. Kunnan markkinointitarpeet tulivat esiin perjantain kahvikeskustelussakin. Kunnan resurssit ovat tänä vuonna kuitenkin markkinoinnissa hyvin rajoitetut, kunnanjohtaja totesi.

Uusi asia kunnanjohtajalle oli Lemin kello, Lemin kunnanhallituksen myöntämä tunnustus Lemin tunnetuksi tekemisestä pitäjän ulkopuolella. Eläkkeellä oleva kunnan hallintojohtaja Markku Peutere (Lemin Esko 2017–2019) kertoi kellon tarkoituksesta ja kunnan arkistoon varastoiduista pronssilaatoista.

Lemin kellon ovat saaneet muiden muassa Stam1na, Aapo Pekari, Lemin seurakunnan kirkkokuoro ja Päivi Loponen-Kyrönseppä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *