Siirry suoraan sisältöön

Mollen kanssa Taikalyhtyyn

Taikalyhdyn kesänäyttely Mollen kanssa avautuu nyt lauantaina 4. heinäkuuta. Esillä on Hannu Peltomaan valokuvia Rauni Mollbergin elokuvan ”Maa on syntinen laulu” kuvauksista.

Rauni Molmberg ohjaamassa elokuvan kuvaajaa Kari Sohlbergia. Kuva: Hannu Peltomaa.

Rauni Molmberg ohjaamassa elokuvan pääkuvaajaa Kari Sohlbergia. Kuva: Hannu Peltomaa.

Hannu Peltomaa oli kamera-assistenttina, kun Timo K. Mukan romaaniin perustuvaa elokuvaa kuvattiin syyskuusta 1972 kesään 1973.

– Kuvauspäiviä oli yhteensä 110. Kuvausrymä oli hyvin pieni: ohjaajan (Rauni ”Molle” Mollberg)lisäksi apulaisohjaaja Pirjo Honkasalo, pääkuvaaja Kari Sohlberg, kamera-assistentti Hannu Peltomaa, äänittäjä Pena Penttilä ja toinen äänittäjä Kari-Juhani Koski. Mollen poika Heikki toimi jonkin aikaa kuvausryhmän apuna, Peltomaa kertoo näyttelytiedotteessa.

Kuvaussihteeriä ei tuotannossa ollut, vaan Peltomaa ja Honkasalo tekivät mustiinpanoja ja sanelivat niitä sanelukoneeseen kuvausten aikana ja sitten iltaisin tekivät muistiinpanoistaan kuvausraportit laboratoriolle.

Kätkän kylän laidalle oli kauverry kaksi aggregaattia, joista oli vedettynä johdot kolmeen taloon. Talvella johdot jäivät lumen alle.

– Talojen ikkunoissa oli fratten 85 -akryylilevyt, ja sisällä valaistiin muutamalla punapäällä ja misareilla. Pirjo auttoi myös valaisutyössä. Kamerakalustona lyijyglimppi ja mykkä-Arriflex. Äänittäjillä oli Nagra III. Kyllä äänittäjätkin joutuivat blimppi-kameraa kantamaan ja reellä kuvauskalustoa vetämään, Peltomaa kertoo olosuhteista.

Lunta riitti ihan kunnolla.

– Kun astuin suksien päältä vahingossa hangelle, putosin kaulaa myöten lumihankeen ja pidin kameraa ylhäällä kastumatta. Sanoin Mollelle ymmärtäväni, että pituuteni takia minut oli palkattu.

110 kuvauspäivän aikana sää vaihteli – välillä se kiusasi, välillä helli:

– Hyttyset pörräsivät, välillä upposimme autoinemme kuraan, pakkanen paukkui poroerotuksissa, odotimme yhtälailla sekä lapsen että lehmän syntymää. Kun sateenkaari päättyi kauniisti Kätkäjärveen, katselimme Karin kanssa toisiamme : ei tämmöisiä kuvia tähän elokuvaan oteta. Jokainen aamu Lapissa oli niin erilailla kaunis, että puhuimme naivihalvauksesta, Peltomaa muistelee.

Rauni Mollberg ja Maritta "Ruttu" Viitamäki elokuvan kuvauksissa.

Rauni Mollberg ja Maritta ”Ruttu” Viitamäki elokuvan kuvauksissa. Kuva: Hannu Peltomaa.

Taikalyhdyn näyttelyn kuvat on otettu kuvausten aikana, kuvaustauoilla ja osin myös vapaa-ajalla. Kamerana Hannu Peltomaalla oli kinofilmikamera, jossa hän käytti samaa Kodakin negatiivifilmiä kuin elokuvankin teossa. Valokuvafilmit myös kehitettiin elokuvalaboratoriossa.

Lemin Taikalyhty-näyttelyä varten kuvat on skannattu digitaalisiksi ja sitten kopioitu mustesuihkutulostimella.

”Mollen kanssa” Taikalyhdyssä ((Uimintie 7, Lemi)  4.7.  –  16.8.2020 tiistai – sunnuntai kello 12 – 16.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *