Siirry suoraan sisältöön

Koronalla kiusatut kestävät

Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta

Kevään myötä hienoista helpotusta tautitilanteessa on havaittavissa – onneksi. Tuntuu, että ihmisetkin ovat ikäänkuin heränneet eloon, hymyt ovat herkässä, ja vaikk’eivät aina näy, niin äänestä kuuluu, ja silmäkulmiin muodostuu tutun tuntuisia ryppyjä.

Tekee mieli pestä ikkunat kirkkaiksi, vaihtaa kesäiset kevyet verhot talven tunkkaisten tilalle, ja kohta kurakelien jälkeen lattialle voisi levittää puhtaat matot. Ja vaikka se laituripesu mökillä olisikin kesän kohokohta, kannattaa vesistöjä säästää mäntysuovalta, ja viedä matot pesulaan.

Savitaipaleen Pesula (Urheilutie 32) on toiminut jo 27 vuotta, ja nyt korona-aikanakin on auki kolmena päivänä viikossa. Maanantaista keskiviikkoon omistaja Helka Mäntykivi yhdessä pitkäaikaisen työntekijänsä Tiina Saalastin kanssa tekee pitkää päivää – pestään, kuivataan, liinavaatteet mankeloidaan tai silitetään… täyden palvelun pesula siis.

Joka kesä siellä myös kukkaan puhkeavat mahtavat kaktukset ja pelargoniat, nekin saavat hellää hoitoa ja pesulan sopivan kosteaa ilmaa.

Helka Mäntykivi kaktuksia tutkimassa)

Savis Optiikka sinnittelee myös maskien ja turvavälien kanssa. Omistaja Tarja Punkka kertoo, että ajanvarauksella näöntarkastuksia tehdään, ja valoisat hyllyköt ovat pullollaan upeita kehyksiä, joista sopivia asiakkaan kanssa sovittelee myös Tanja Kunnas.

Tarja Punkka

Ja entiseen malliin myymälässä saa aivan uuden lookin silmälasien lisäksi, jos pyörähtelee katsomassa vaatetarjontaa. Henkareilla on mitä upeimpia puseroita, mekkoja, takkeja – mitä hyvänsä juhlaan ja arkeen. Jos haluaa oikein maailman muotia, niin ei huolta: muutaman kerran vuodessa Jaakko Selin tulee etsimään arkisesta minästäsi upean uuden ihmisen!

Ruokakaupat ovat harvoin näin tyhjiä kuin Savitaipaleen K-Market juuri tässä kuvassa.

Asiakkaat ovat oppineet väistämään toisiaan,käyttämään maskeja ja käsidesiä, turvavälitkin onnistuvat. Suosittua on myös tilata tarvittavat netin kautta kotiinkuljetuksella. Silti kauppa tarjoaa monia erikoisuuksia, Ostolan rieskakin löytyy, ja viikonloppuisin Nanin kevätkääryleet ja eksoottiset keitot.

Lähellä tuotettua lihaa ja makkaraa on runsain määrin kunnon liha-kalatiskillä, ja ihan oikeaa multaperunaa paperisäkeissa. Tapanaisen radiosta ja televisiostakin tutut viljelijät kasvattavat maan mainiot potaatit, mukana on jopa leminkirjavaa. Ja vaikka isäntä itujaan tiedotusvälineissä kehuikin, niin perheen tuntijat saattavat epäillä myös soitolla ja laululla olevan perunan kasvua edistävä vaikutus.

Nyt on samalla tavoin paperisäkissä (estää vihertymistä) myös kesäisen torikauppiaan P.Aapron perunaa tarjolla.

Kesä näkyy torilla jo näinkin (kuva 9640).

Sirkkusen puutarha on viimevuotiseen malliin tuonut orvokkeja itsepalvelumyyntiin, amppeli, malja tai kassillinen viidellä eurolla, ja kassahan on toivorikkaasti ylettömän suuri maitotonkka. Myynti on aloitettu puutarhallakin, joten se on kesää nyt!

Savitaipaleella koronarokotukset ovat valtakunnallisestikin hyvällä mallilla. Ja miksei olisi. Kyllä on hyvin järjestetty tämä touhu. Ensin vanhuksille ja riskiryhmille on lähetty kirje, jossa kerrotaan rokotuksesta ja ehdotetaan aikaa, sitten robotti soittaa ja kysyy, sopiiko se. Ellei sovi hoitaja soittaa ja sovitellaan uusi aika.

Itse rokotuspaikalla kaikki sujuu kuin rasvattu, kahdessa huoneessa. Piikitys on nopea ja rauhallinen toimitus, jonka jälkeen piikitetty ohjataan turvavälein istumaan vartiksi tai puoleksi tunniksi seurantaa varten. Hän saa myös ohjeet omaseurantaa varten ja sen uuden ajan vahvistusrokotusta varten.

Ja iloisesti kilvoitellen hoitajat huikkailivat uusia tulijoita omalle piikilleen. Ja jos tuosta nyt jotain ylimääräistä jännitystä silti jäi, niin vanhan purettavan vuodeosaston takana parkkipaikalla valtavan tervalepän juurella kosteikon rannalla viimeistään jo rauhoittui miettimään kuinka hoitajat voivat olla niin iloisia ja rauhallisia, vaikka vain harvat heistä ovat itse vielä rokotuksen saaneet….

Kosteikko rauhoittaa rokotetun.

Kotona odottikin sitten varsinainen koronarohkaisu, hangen läpi oli puskenut jouluruusu ja levitti valkeat terälehtensä aurinkoa kohti. Kyllä me ihmisetkin selviämme, eikös juu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *