Siirry suoraan sisältöön

Omaishoitajille tukea verkkoryhmästä

Sitova hoiva voi kuormittaa omaishoitajaa fyysisesti ja psyykkisesti sekä kaventaa sosiaalisia suhteita ja muuta elämää. Useiden eri tahojen yhteistyöhanke Tunne voimavarasi tarjoaa tukea ikääntyville omaishoitajanaisille.


Arvioiden mukaan 80 prosenttia pitkäaikaissairaiden, vammaisten ja iäkkäiden ihmisten tarvitsemasta hoivasta on omaishoitajina toimivien perheenjäsenten sekä muiden läheisten varassa. Suomessa pääasiallista auttamisvastuuta kantaa noin 350.000 läheistä.


Läheisen hoitaminen saattaa herättää voimakkaita ja ristiriitaisia tunteita. Vaikka päällimmäisenä tunteena olisi rakkaus, moni kokee samanaikaisesti myös vihan ja avuttomuuden tunteita. Voi olla vaikeaa hyväksyä muutokset rakkaan ihmisen käytöksessä ja toimintakyvyssä. Muuttuneessa elämäntilanteessa moni hyötyisi tunteiden käsittelystä sekä oman käyttäytymisen ja voimavarojen pohtimisesta.


Omaishoitajan kokema uupumus ja torjutut tunteet saattavat kuormittavassa tilanteessa purkautua käytöksenä, joka pelottaa, loukkaa ja vahingoittaa hoidettavaa läheistä. Tällaista käytöstä kutsutaan kaltoinkohteluksi tai väkivallaksi. Kaltoinkohtelu voi olla tarkoituksellista tai tahatonta, esimerkiksi omaishoitajan tiedonpuutteesta tai uupumuksesta johtuvaa laiminlyöntiä. Väkivalta voi kohdistua paitsi hoidettavaan, myös itseen.

Koronaepidemiasta seurannut palvelujen supistaminen ja sulkeminen on lisännyt entisestään omaishoitajien yksinäisyyttä, haavoittuvuutta ja eristäytyneisyyttä.


Vertaisuus auttaa


Useiden eri tahojen yhteistyöhanke Tunne voimavarasi tarjoaa tukea ikääntyville omaishoitajanaisille, jotka ovat huolissaan omista tunteistaan, käytöksestään ja voimavarojensa vähenemisestä. Tunne voimavarasi -hanke ja Etelä-Karjalan Omaishoitajat ry järjestävät touko-kesäkuussa maksuttoman ja luottamuksellisen vertaisryhmän 60+ -vuotiaille läheisestään huolehtiville naisille.


– Ryhmässä käsittelemme erilaisia tunteita. Torjutut tunteet, miten toimin tai käsittelen niiden kautta hankalia ja ristiriitaisia tilanteita. Minkälaisia voimavaroja minulla on ja tunnistanko niiden perusteella, tarvitsenko tukea ja apua. Yksin ei tarvitse pärjätä, omaistoiminnan ohjaaja Erja Koskimäki kertoo.


Hankkeen ensimmäinen vertaisryhmä toteutettiin viime syksynä, ja siitä saatu palaute on ollut rohkaisevaa. Eräs ryhmään osallistunut omaishoitaja kuvasi samaansa tukea näin:
– Vertaisten kertomukset omista tilanteistaan ja tunteistaan saivat minut ymmärtämään, että minulla on lupa tuntea kuten tunnen ja lupa olla väsynyt ja saamaton. Syyllisyyden tunne siitä, että teen omia mieluisia ja mielihyvää tuottavia asioita, on vähentynyt.


Etelä-Karjalan ryhmä kokoontuu viisi kertaa Zoom- alustalla verkossa, alkaen 27.5. Ryhmään hakeutuminen ja lisätietoa (12.5 mennessä): Erja Koskimaki, puh. 040 842 4440,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *