Siirry suoraan sisältöön

Paimensaaressa tapahtuu

Teksti Sirkka-Liisa Vaalivirta

Koronarajoitusten helpottuessa tapahtumat aivan ryöpsähtivät myös Savitaipaleella. Se tarkoittaa myös harmillisia päällekkäisyyksiä.

Kun maanantaina avattiin Savitaipaleelle tietääkseni ensimmäinen museo, niin samaan aikaan eläkeläisten kaikille avoimet laulajaiset kansoittivat Olkkolan Hovin terassin… Tuskinpa tapahtumakirjo edes näihin jäi samana päivänä.


Mutta ei hätää. Paimensaaressa  (Rautionpolku 3) vuosittaiset taidenäyttelyt ovat nyt siis muuttaneet muotoaan, entisissä näyttelytiloissa avattiin Art galleria Rautio, joka on avoinna joka päivä  tarpeen mukaan.

Hyvin pienelle avajaisväelle puhetta ei pitänyt isäntä Matti.J.Rautio, vaan jo totuttuun tapaan Ari Lindqvist. Hän kertoi paikan historiasta hauskasti, tarkastaen välillä isännältä ”näinkö oli, sanoinko oikein”.Selväksi tuli myös Kuolimon vesistön tila  -niin paljon vesiväreillä on Matti.J. taiteillut vuosien mittaan, että vedenpinta on huomattavsti laskenut.

Ari Lindqvist piti avajaispuheen. Taustalla Väinö Raution tuotantoa.

Art galleria Rautio keskittyy nimensä mukaan etupäässä suvun taiteelliseen historiaan. Suuri sali on saanut seinilleen Väinö Raution tuotantoa, on abstraktia kautta ja upeita värikylläisiä muotokuvia, sekä kauniita maisemia.

Matti J. Rautio.


Toinen sali on saanut seinilleen väreillä ja muodoilla pirskahtelevia, räiskyviä Matti.J.Raution kollaaseja, joihin katolta tuleva auringonvalo mukavaa eloa antaa. Tauluja on esillä paljon, monet ovat tuttuja ja joitakin huomaa katsovansa ensi kertaa.

Matti J. Raution runsasta tuotantoa.

Näyttelyn ripustuksesta talon isäntä kiittää Marketta Kirjavaista, joka nyt avajaisiinkin oli raparperipiirakkaa leiponut. Isossa  salissa esittäytyi kesäisin töin myös vierailija Carla Schubert, joka oli ripustanut kattoon perhoskoteloita, suuria, ruskeita tuulettajan ilmavirrassa keinuvia, sekä jo kuoriutuneita pikkuisia valkoisia perhosia.

Carla Schubertin perhoskotelot leijuvat ilmassa.

Taiteilija itse ei ollut paikalla, mutta Suomessa syntynyt ja maailmalla vaikuttanut Schubert on myös performanssi -ja videotaiteilija, monipuolinen taiteentekijä.

Eeva Jokipelto on myös mukana näyttelyn pienessä kamarissa, johon tietenkään hänen tuotannostaan ei kovin suurta edustusta mahdu. Avajaistilaisuuteen hän ei yhteensattumien takia voinut osallistua, mutta pieni katsaus hänen monipuolisuuteensa on kamarissa nähtävissä. Erikoisesti runot ja videot, upeat muotokuvat ja puuleikkaukset täyttäisivät helposti suuremmankin tilan, ja ovat monien muistoissa, toki museossa näistä on pienet maistiaiset.

Eeva Jokipellon naishahmot taustanaan Paimensaaren maisema.
Eeva Jokipellon puuleikkauksia.

Kun tulet vierailemaan uudessa museossa, on otettava huomioon isännän luontoystävällisyys. Pääovi on juuri nyt suljettu, ja kulku takaoven kautta, sillä etuoven karmin päälle on harmasieppo tehnyt pesän, ja sille Matti.J. haluaa antaa poikasten hoitorauha. Onnea uudelle museolle sekä harmaasiepon pesinnälle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *