Siirry suoraan sisältöön

Anu Karhu Lemiltä aluevaltuustoon, Jouko Saramies Länsi-Saimaan äänikuningas

Keskustan Anu Karhu Lemiltä on yksi tulevan Etelä-Karjalan hyvinvointialueen aluevaltuuston 59 jäsenestä. Savitaipale sai kaksi edustajaa: Jouko Saramiehen pienten kuntien yhteislistalta ja Leena Bycklingin SDP:n listalta.

Kaikki Etelä-Karjalan yhdeksän kuntaa ovat edustettuina aluevaltuustossa, toisin kuin ennakko-odotuksissa pelättiin. Lappeenrannan 33 paikkaa riittää valtuustossa ehdottomaan enemmistöön. Imatralla on valtuustossa 11 paikkaa, Ruokolahdella 5 paikkaa, Savitaipaleella, Luumäellä, Rautjärvellä ja Taipalsaarella 2 paikkaa kullakin sekä Parikkalalla ja Lemillä 1 paikka.

Anu Karhu sai vaalissa 330 ääntä, joista 274 Lemiltä. Hän oli Lemin äänikuningatar, jota kannatti 23,5 prosenttia lemiläisäänestäjistä.

– Äänimäärä oli minulle yllätys. On hyvä että minulla on luottamusta; mihin ryhdyn, niin parhaani mukaan yritän hoitaa, Anu Karhu kommentoi Lemin Kirjavalle.

Savitaipaleen ylivoimainen äänikuningas oli Jouko Saramies pienten kuntien listalta. Hän sai Savitaipaleelta 578 ääntä ja kaikkiaan 828 ääntä. Kotikunnan äänimäärä ylitti jopa Keskustan äänimäärän Savitaipaleella, joka oli 502 ääntä. Saramies sai Savitaipaleen äänistä 36,5 prosenttia, Keskusta 31,7 prosenttia.

SDP:n Leena Byckling sai Savitaipaleelta 117 ääntä ja kaikkiaan 187 ääntä.

Taipalsaarelaisvaltuutetut ovat yhteislistan Heikki Niiva ja kokoomuksen Markku Hupli. Niiva sai kotikunnastaan 387 ja yhteensä 434 ääntä, Hupli Taipalsaarelta 57 ja kaikkiaan 325 ääntä.

Luumäeltä aluevaltuustossa aloittavat keskustan Antti Rämä ja kokoomuksen Ville Tanskanen. Rämä sai Luumäeltä 421 ääntä ja yhteensä 445 ääntä. Tanskasen saalis oli kotikunnasta 414 ja kaikkiaan 480 ääntä.

Maaseutukuntien hyvä paikkasaalis selittyy osin sillä, että niissä äänestysaktiivisuus oli kaupunkeja korkeammalla.

Lemiläisistä äänioikeuteuista äänensä vaalissa käytti 50,4 prosenttia, mikä oli maakunnan viidenneksi korkein lukema. Savitaipaleen äänestysprosentti oli peräti 58,5 prosenttia, koko maakunnan korkein. Rautjärven lukema oli seuraavaksi korkein, 55,2 prosenttia, ja Taipalsaarella tultiin kolmannelle sijalle 54,4 prtpoosentilla.

Maakunnan alhaisin äänestysaktiivisuus kirjattiin Lappeenrannassa, 43,9 prosenttia. Imatralla äänesti 46,7 prosenttia äänioikeutetuista.

Etelä-Karjalan yhteinen prosenttiluku oli 46,3 ja koko maan 47,5.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *