Siirry suoraan sisältöön

Puoli vuosisataa posliini- ja emalimaalausta sekä keramiikkaa

Kuukanniemeläinen Pirjo Nykänen kokosi Lemin kirjastoon näyttelyn posliini- ja emalimaalaus- ja keramiikkatöistään, joita hän on harrastanut vuodesta 1971 lähtien.

Pirjo Nykänen avasi tiistaina näyttelynsä Lemin kirjastossa.

Kaikki alkoi siitä, kun Pirjo Nykänen Haminassa asuessaan sai käteensä kansalaisopiston kurssiesitteen ja pohti, mille kurssille lähtisi. Silmiin osui posliinimaalaus.

– Kurssilla piti ensimmäiseksi piirtää ohuella kynällä joku kuva. Tällainen siitä tuli, hän kertoo ja esittelee pientä kahvilautasta.

Tällainen tuli ensimmäisestä työstä.

Posliini vei mennessään, eikä sen jälkeen ole ollut yhtäkään talvikautta, ettei Pirjo Nykänen olisi ottanut osaa posliinimaalaus- tai keramiikkakursseille – Lemille muuton jälkeen Lappeenrannan ja Savitaipaleen kansalaisopistoissa.

Kahvitassien sijaan hän maalasi tauluja: maisemia ja ihmisiä, tai niiden yhdistelmiä, kuten näyttelyn vuosikymmeniä esittelevä osasto osoittaa. Posliinilta hän siirtyi pian maalaamaan emalille.

1970- ja 1980-lukujen tuotantoa.
2010-luvun töitä.

Vuosituhannen vaihduttua Pirjo Nykänen siirtyi posliinista keramiikkaan. Savi muotoitui vadeiksi, kannuiksi, muniksi ja moneksi muuksi – yleensä sinisen ja turkoosin sävyissä. Rakukeramiikka on hänen viimeisin käyttöön ottamansa tekniikka.

Vadit ja veistokset ovat syntyneet keramiikkatunneilla.

Lemin kirjaston näyttelyn hän kokosi kotonaan olevista tauluista ja esineistä. Ne ovat vain sirunen laajasta tuotannosta, mitä 50 kansalaisopistovuoden aikana on syntynyt.

– Töiden määrä on varmasti laskettavissa tuhansissa, jos kaikki pienetkin työt otetaan huomioon, Pirjo Nykänen sanoo.

Pirjo Nykäsen näyttely Lemin kirjaston lainaussalissa ja lukusalissa on avoinna 31. heinäkuuta saakka ma, ti, to ja pe kello 10-16, ke kello 13-19.

Vuosien varrella Pirjo Nykänen on pitänyt useita muitakin näyttelyitä: vuonna 2012, vuonna 2016, vuonna 2016, vuonna 2017 ja vuonna 2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *