Siirry suoraan sisältöön

Lahon tilalle uutta kellotapuliremontissa

Maalarimestari Pekka Tikka Maalaus Tikka Oy:stä esittelee työmaakopin seinää vasten koottuja lahoja laudanpätkiä. Lemin kellotapulia korjattaessa lahoa on tullut vastaan paljon arveltua enemmän.

– Korjaustyöt olisi pitänyt tehdä paljon aiemmin, vuosia, vuosia sitten, hän sanoo.

Siis jo vuosia ennen kuin Lemin seurakunta viimeisinä itsenäisyyden vuosinaan haki korjaukseen Kirkkohallituksen rahaa. Silloin suunnitelmissa oli kellotason luukkujen korjaaminen ja kellonsoiton sähköistäminen.

Siitä remonttisuunnitelma kasvoi Taipaleen seurakunnassa isommaksi muun muassa alakerran kylmiötiloja ja koko tapulin maalausta koskevaksi. Nyt kun korjaustyöt pääsivät käyntiin reilua vuotta alkuun suunniteltua myöhemmin, on käynyt ilmi, että lisätöitä on tehtävä urakkasopimuksen päällekin runsaanlaisesti.

Lahoa tai vettynyttä on löytynyt koko 23 metriä korkean urakan korkeudelta: pohjakerroksesta vainajakylmiöiden alta aina kellotason päällä olevalle lanteriinitasolle saakka. Itse asiassa lanteriinitasolta on löytynyt paljonkin syytä lahoamiseen:

– Lanteriinitason kahdessa luukussa ei ollut edes ikkunalaseja. Lanteriinin juuri oli aivan laho, Tikka kertoo.

Laterniiniosasta jouduttiinkin purkamaan laudoitus kokonaan ja rakentamaan uusi vanhan rangan päälle.

Lanterniosan seinät jouduttiin rakentamaan uusiksi. Kuva Pekka Tikka.

Nyt luukut on rakennettu uudeksi. Ohjeen mukaisesti vain lahot osat on korvattu uusilla, terve puu säästetty. Aina säästettävää ei ole ollut paljoakaan.

Tämä lanterniinitason luukku on jouduttu tekemään lähes kokonaan uusiksi.
Luukut saavat pintaansa keltaisen maalin ennen palauttamista paikoilleen.

Oman lisämausteensa tapulin lahojen puuosien korvaamisessa on puutavaran muoto ja mitoitus, jota vastaavia ei niin vain lautatarhoilta löydy:

Räätärin Pekka on ollut meillä konsulttina hankittaessa erikoismitallisia puutavaroita. Mitat on erilaiset kuin mitä kaupasta nyt saa, ja luukkujen paneelit on pitänyt teettää erikseen. Pekalla on näistä vuosikymmenten kokemus, Tikka kiittää.

Lankkujen ja parriujen päät eivät ole suorakulmioita vaan eri suuntiin vinoja.
200 milliä leveää lautaa ei myöskään normaalisti höylätä.

Maalaus Tikan urakka yltää 23 metrin korkeuteen eli lanterniiniosan huipulle, sen katon maalaukseen. Katosta ylöspäin nousee vielä kuparipäällysteinen piikki, mutta se jää urakan ulkopuolelle.

Piikki näyttäisi tietystä suunnasta katsottuna olevan vinossa.

– Sen kunnosta on vaikea sanoa, sillä kupariosan sisään nousevaan hirteen emme pääse käsiksi. Piikkiä enemmän olen kuitenkin huolissani kirkon rististä, kuinka se kestää, Tikka sanoo.

Meneillään oleva urakka päättyy ennen kuparipäällysteistä piikkiä ja ristiä.

Mutta sen sijaan urakka painuu maan pinnasta alaspäin. Urakkaan kuuluu muun muassa alakkerran teknisen tilan uusiminen.

– Sen lattiabetonin alta löytyi iso kivi. Sen jouduimme hävittämään niin sanotulla etanadynamiitilla. Porasimme kiveen kaksi reikää, johin laitoimme tätä ”dynamiitti”massaa. Kuivuessaan yön aikana se laajeni ja halkaisi kiven palasiksi.

Nyt on uusi lattia eristetty ja valettu, samoin on eristetty seinät. Tila on muovimattoa vaille valmis.

Yllätyksiä tuli vastaan myös vainajakylmiöitä purettaessa:

– Kylmiöiden alla olleet kymmenen senttiä paksut korkkilevyt olivat aivan vettyneet. Korkkilevyjen alla oli betonivalu ja sen alla vielä pelti.

Kylmiöt purettiin ja vietiin pois.

Maalaus Tikan urakka alkoi elokuun alussa. Sitä ennen kirkkopihalla aloitti aliurakoitsija Maanrakennus T. Kiljunen Oy. Pihan maamassat vaihdettiin, rakennettiin viemäri ja asennettiin sakokaivo. Myös vesijohto on nyt valmiina, jos tapuliin joskus johdetaan vesi. Pihaurakkaa sivusta katsoneita huolestutti, säilyykö Ristikivi ehjänä ja näkyvissä.

– Kyllä säilyy, Tikka vakuuttaa.

Hän olisi toivonut, että olisi päässyt aloittamaan oman urakkansa jo viime vuoden keväällä, mutta päätösprosessin takia se siirtyi tämän vuoden elokuuhun.

– Kesällähän tällaiset hommat pitäisi tehdä. Työmaan huputtaminen kuitenkin auttaa. Ilmassa oleva kosteus tiivistyy hupun ulkopintaan, hupun sisällä ilma on niin kuivaa että maalikin kuivaa.

Huputettu tapuli onkin Lemin maamerkki tämän syksyn ajan.

Ennen huputusta tapulin ympärille pystytettiin rakennustelineet. Ohikulkija kuuli sen aikana puhuttavan arabiaa, eikä ollut väärässä: tellingintekijät olivat kotoisin Egyptistä ja Tunisiasta, Tikka kertoo aliurakoitsijasta. Huputus tapahtui sitten joensuulaisvoimin.

Huputuksen kanssa oli vähän ongelmia, mutta nyt huppu kestää tuulta, Pekka Tikka sanoo.

Nyt kun on päästy varsinaiseen urakkaan, tekijät ovat ihan seutukunnalta:

– Tällä hetkellä työmaalla on töissä viisi henkeä – Savitaipaleelta, Lemiltä, Taipalsaarelta ja Lappeenrannasta.

Noora Jäntti maalasi perjantaina tapulin alinta peltikattoa ruskealla päällysmaalilla. Alla on kaksi kerrosta mustaa pohjamaalia.

Työmaata tapulissa riittää, sillä paljon lahopaikkoja on vielä korjaamatta.

Ikkunapuitteita on uusittava ja ikkunapieliä korjattava.
Lahoa on tässäkin.
Kellotason luukkuja on viety korjattavaksi. Kelloihin ei remontissa kosketa, ne saavat olla paikoillaan.
Työkaluja joutuu siirtämään tasolta toiselle. Jarmo Vessari matkalla kohteeseen.
Alkuperäiset ja uudet laudat erottuvat maalatussa seinässä tarkkasilmäiselle pienenä värierona pohjamaalivaiheessa.

Maalaus Tikan urakan on määrä valmistua marraskuun loppuun mennessä. Milloin kellot taas soivat Lemin tapulissa, ei Pekka Tikka osaa sanoa, sillä kellonsoiton sähköistäminen ei kuulu hänen firmalleen. Kellonsoiton ja luukkujen automaattiavauksen toimittaa Custom Control Oy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *