Siirry suoraan sisältöön

Neidonkorento toi Anne Vertaselle valokuvakisan pääpalkinnon

Lemiläinen eläinlääkäri Anne Vertanen, 57, voitti pääpalkinnon Kuusamon luontokuvatapahtuman Hannu Hautala -sarjassa valokuvallaan neidonkorennosta.

Voittaneelle kuvalle Anne Vertanen oli antanut englanninkielisen nimen Demoiselle Damselfly.

Kuvan hän oli ottanut Tauvinmyllyllä Lemin ja Savitaipaleen rajalla kesällä 2018.

– Työreissulla olin siellä usein pysähtynyt ja kuvausretkilläkin se on ollut tuttu paikka, mutta silloin näin korennot ensimmäistä kertaa, hän kertoo.

Kerta ei jäänyt viimeiseksi, vaan hän on myöhemminkin kahlannut joessa järjestelmäkameransa ja 100-millisen makro-objektiivin kanssa.

Voittajakuvan sinisävyinen asu syntyi sitten Lightroom-editointiohjelman avulla. Kuva on jo aiemmin ehtinyt voittaa Saimaan kameraseurassa seuran kilpailun, ja nyt se voitti Kuusamo Nature Photo -tapahtuman Hannu Hautala -sarjassa pääpalkinnon 2.000 euroa – kuvaajan yllätykseksi.

Kuva, joka keräsi voittopisteet tasaisesti koko tuomaristolta, ja jonka teho perustuu selkeään konstailemattomuuteen sekä hyvällä maulla liioiteltuun värikylläisyyteen. Siivenkärkien lämmin keltainen leikkaa vastavärinä hienosti kuvan yleistä sinisyyttä. Runsas valopallomatto luo mielenkiintoisen taustatason rikkomatta ja hukkaamatta pääkohdetta”, perusteli raati valintaansa.

Anne Vertasen toinenkin Kuusamoon lähettämä kuva menestyi: Rikkaruohon kauneutta -kuva sijoittui viidenneksi Luuonnon taidetta -sarjassa.

Anne Vertanen: Rikkaruohon kauneutta.

”Hieman sekavan ensivaikutelman ja pidemmän katsomisen jälkeen kuvasta kasvaa hieno kesäaamunherkkä tunnelmapala. Pinkit kukinnot nousevat kauniina helminauhana alhaalta ylös. Tumman ja vaalean kuvapinnan vuorottelu sekä epäterävät kasvinosat luovat kuvaan syvyyttä”, raati toteaa.

Anne Vertanen oli perjantaina Kuusamossa kilpailun tulosten julkistamistapahtumassa. Mukana oli tytär Miira Ikonen. Tytär kuvasi äitinsä ja Vinka-koiran Kuusamon maisemissa.

Anne Vertanen ja Vinka. Kuva Miira Ikonen.

Miira Ikosen järjestelmäkamera oli se, jolla Anne Vertanen aloitti valokuvausharrastuksensa vuonna 2016. Joka taas lähti koiraharrastuksesta:

– Koiraa kuvasin ja koiran kanssa kuvasin. Koira oli kuitenkin levoton kuvattava, ja eikä kahta asiaa voinut tehdä yhtä aikaa. Oli keskityttävä yhteen asiaan kerrallaan, kertoo hän nyt.

Luonnon lähikuvien ottamisesta hän innostui makro-objektiivin myötä.

– Niihin aiheet löytyvät läheltä, ei tarvitse lähteä minnekään.

Läheltä löytyvät myös laajemmat kuva-aiheet: Lemin uimalan ranta ja Jalkosalmen ranta tarjoavat hienoja auringonlaskuja, aamu-usvia, revontulia ja tähtitaivaan Linnunratoineen.

Lahnajärven rantaan hän suuntaa myös kävelyretkille walesinterrieri Vinkan kanssa.

Pelkästään kuvaamalla Anne Vertanen ei ole edennyt sille osaamisasteelle, millä hän harrastuksessaan nyt on. Oppia hän on saanut niin Saimaan kameraseuran kursseilla kuin Otavan opiston ja Kuusamo-opiston monilla valokuvauskursseilla. Näin uuden kameran monet ominaisuudet ovat päässeet käyttöön, ja luonnon dokumennoinnin sijalle on noussut taiteellinen näkemys.

– Kovin pitkään ei jaksanut ottaa samanlaisia teräviä kuvia kevään kukkasista, vaan halusin kehittyä luovempaan suuntaan, hän sanoo.

Luovuuttaan Anne Vertanen kehittää nyt Otavan opiston Luontokuvaajan Master Class -kurssilla, jolle hänet hyväksyttiin. Vuoden kestävään koulutukseen kuuluu verkko-opetuksen ja -tehtävien lisäksi kuvausmatkat Kuusamoon. Repovedelle ja Hailuotoon.

Haaveet omasta näyttelystä ovat myös toteutumassa: ensi helmikuussa hän pystyttää näyttelyn Savitaipaleen kirjastoon, ja myös Ruokolahden kirjastossa päästään nauttimaan Anne Vertasen luontokuvista.

– Lemillä ei kuville sopivaa näyttelypaikka valitettavasti enää ole, hän sanoo.

Anne Vertanen kertoo itse kuvin ja sanoin valokuvaharrastuksestaan Master Classia varten tekemässään historiikissa. Se löytyy tästä linkistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *