Siirry suoraan sisältöön

Tapuli kuoriutui telineistä

Lemin kellotapuli on tällä viikolla kuoriutunut teltastaan ja rakennustelineistään ja näyttänyt korjatun ja maalatun ulkoasunsa.

Remontti ja uusi maalaus on tehnuyt tapulista kuin uuden.

Tapulin uusi maalipinta sai kirkon näyttämään nuhruiselta. Kirkon remonttia päästään toivottavasti tekemään ensi vuonna.

Tapulin uusi maalikerros on yhdistelmä eri aikakausilta. Keltainen väri on tuttu, mutta kellotason ja laterniinitason ikkunaruutujen valkoiset reunat ovat muistumia vastavalmistuneesta, hirsipintaisesta tapulista. Vuonna 1936 valmistuneen tapulin luukkuja oli koristeltu muun muassa valkoisin ikkunanpokin.

Vuonna 1952 tapuli sai pintaansa laudoituksen. Maalauksen myötä valkoinen väheni: vain alaosan ikkunoiden pokat jätettiin valkoisiksi.

Ovien väri on vihertävän sininen.

Kellotapulin remontti ei vielä ole valmis, sillä sisätyöt – muun muassa vainajakylmiön tilojen osalta – jatkuvat vielä. Jotain remontoitavaa jää tulevaisuuteenkin. Tarkkasilmäinen katsoja saattaa huomata, että tapulin huippuna oleva risti ja sitä kannateleva pyöreä varsi näyttävät ruosteisilta. Huipun korjaus ei kuulunut seurakunnan teettämään urakkaan.

Samaan aikaan, kun tellinkejä purettiin tapulin ympäriltä, Lemin Kirjava lomaili Tampereen Teiskossa. Sielläkin on komeita kellotapuleita.

Aitolahden vanhan kirkon kellotorni on muurattu 1920-luvulla.
Teiskon kirkon kellotapuli on vuodelta 1798.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *