Siirry suoraan sisältöön

Lemin äänestysalueilla eroa suosikeissa ja aktiivisuudessa

Eduskuntavaaleissa Lemin kahden äänestysalueen – Kirkonkylän ja Kuukanniemen – välillä oli eroa puolueiden kannatuksessa. Kuukanniemen alueen aktiivisemmat äänestäjät tekivät keskusta-Lemistä perussuomalais-Lemin kannatusprosenteissa laskettuna.

Kirkonkylän äänestysalueella perinteinen keskustan johtoasema säilyi, joskin perussuomalaisetkin saivat runsaasti ääniä. Kirkolla keskustaa kannatti 33,4 prosenttia äänestäneestä. Perussuomalaisten osuus kirkonkylän alueen äänistä oli 25,7 prosenttia, kokoomuksen 15,2 prosenttia ja sosialidemokraattien 14,2 prosenttia. Muille puolueille jäi yhteensä alle 10 prosentin osuus äänistä.

Kirkonkylän alueella äänestämässä kävi 787 äänioikeutettua, mikä prosenteissa tarkoittaa 68,9 prosentin äänestysaktiivisuutta. Matala prosentti selittynee osin väestörakenteella; kirkolla asuvat enimmäkseen ne, jotka korkean ikänsä takia eivät enää äänestä.

Kuukanniemen äänestysalueella perussuomalaiset veivät isoimman äänipotin ja keskusta jätettiin kokoomuksen jälkeen kolmanneksi. Perussuomalaisia ehdokkaita äänesti 29,8 prosenttia äänestämässä käyneistä, kokoomusta 21,3 prosenttia ja keskustaa 18,9 prosenttia. Sosialidemokraatit saivat 16,5 prosenttia annetuista äänistä. Muille ryhmille jakaantuivat loput hieman yli 10 prosenttia äänistä.

Kuukanniemen alueella äänestäneitä oli liki sata enemmän kuin kirkolla: 871 henkeä. Näin alueen äänestysprosentti nousi 76,8:an.

Yhteen laskettuna koko kunnassa perussuomalaisille meni 27,9 prosenttia lemiläisten äänistä, keskustalle 25,8 prosenttia. Kokoomus tuli kolmanneksi 18,4 prosentilla ja sosialidemokraatit neljänneksi 15,4 prosentilla. Vihreiden osuus äänistä oli 4,7 prosenttia, kristillisdemokraattien 2,7 prosenttia, liike nytin 2,2 prosenttia, vasemmistoliiton 1,5 prosenttia ja vapauden liiton kristallipuolueen vaaliliiton 0,5 prosenttia.

Kuukanniemen korkea äänestysprosentti nosti Lemin äänestysaktiivisuuden Kaakkois-Suomen vaalipiirin toiseksi korkeimmaksi, 72,9 prosenttiin. Se on prosenttiyksikön enemmän kuin koko Suomen prosenttiluku ja 2,1 prosenttiyksikköä enemmän kuin Lemin äänestysprosentti edellisissä eduskuntavaaleissa.