Siirry suoraan sisältöön

Lemiläiset hakevat harvoin diakonia-avustuksia

Taipaleen seurakunnan diakoniatyön tilastot kertovat, että Lemin kirkkopiirissä diakonian avustuksia on myönnetty vain murto-osa verrattuna Taipalsaaren ja Savitaipaleen kirkkopiireihin.

Kolmen vuoden tilastot vuosilta 2020-2022 näyttävät, että kun Taipalsaarella on diakonian taloudellista apua oli myönnetty yhteensä noin 4.800 euroa ja Savitaipaleella noin 3.750 euroa, Lemin vastaava lukema jäi alle 1.200 euron, seurakunnan vastaava diakoni Laura Peltoniemi laskee.

Hän kertoo, että syy lukemien epäsuhtaan on se, että Lemillä apua haetaan vähiten.

– Mikäli hakemuksia/hakijoita ei ole, emme voi taloudellista apua myöntää. Taloudellista apua hakeakseen riittää, että on yhteydessä diakoniatyöntekijään. Tämän jälkeen lähdemme avun hakijan kanssa selvittämään yhdessä hänen/hänen perheensä kokonaistilannetta, selvittää hän sähköpostitse.

”Kaikille saman

periaatteen mukaan”

– Taloudellinen avustaminen seurakunnassamme perustuu taloudellisen avustamisen periaatteisiin. Toimimme koko seurakunnassa näiden periaatteiden mukaisesti, hän jatkaa.

Hän korostaa, että apua tai tukea hakevan henkilön tilannetta lähestytään kokonaisvaltaisesti:

– Emme käsittele taloudellisia asioita erillisenä asiana, vaan kokonaisuutena. Yhteiskunnan antama taloudellinen tuki on aina ensisijainen toimeentulon lähde. Jos avuntarvitsija ei ole saanut hänelle kuuluvaa etuutta, autamme häntä ensisijaisesti etuuden hakemisessa. Eli käytännössä tämä tarkoittaa esim. sitä, että autamme avuntarvitsijaa hakemaan perustoimeentulotukea Kelalta.

Diakonia tekee laaja-alaista verkostoyhteistyötä eri tahojen kanssa ja tarvittaessa on avunhakijan luvalla yhteydessä esimerkiksi Etelä-Karjalan hyvinvointialueen sosiaalityöhön, velka- ja talousneuvontaan, avunhakijan velkojiin tai muihin tarvittaviin yhteistyötahoihin, Peltoniemi kertoo.

”Kyse kertaluonteisesta

kriisiavusta”

Diakonia-avustus on aina harkinnanvaraista, eikä siihen ole subjektiivista oikeutta:

– Sitä voi saada hakija, jolle on myönnetty toimeentulotukea, mutta myös hakija, jonka toimeentulotukipäätös on ollut kielteinen. Seurakunnan taloudellinen apu on pääsääntöisesti kertaluonteista kriisiapua, mikä tarkoittaa yksilön tai perheen elämässä ilmenevää yllättävää ja/tai äkillistä tilannetta, johon ei ole voinut varautua.

Tavoite on, että diakoniatyöntekijän voi tavata mahdollisimman matalalla kynnyksellä:

– Meillä on joka kirkkopiirissä diakoniatyöntekijä tavattavissa kerran viikossa ilman ajanvarausta, ja puhelimitse olemme tavoitettavissa pääsääntöisesti arkipäivisin muiden työtehtävien sallimissa rajoissa. Seurakunnan nettisivuilla kerrotaan lyhyesti mahdollisuudesta hakea taloudellista apua ja tukea. Kerromme tästä myös avuntarvitsijoita kohdatessamme ja verkostoyhteistyötahomme ovat diakoniatyön palveluista tietoisia. Toisinaan meille ohjataan heidän kauttaan avunhakijoita, Laura Peltoniemi opastaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *