Siirry suoraan sisältöön

Valelääkäri naurattaa lokakuun lopusta lähtien

Jos hyvinvointialueella lääkäriin on vaikea päästä, Lemin Tapiolan näyttämöllä on syksyn aikana kymmenen varmaa lääkäriaikaa lokakuun 27. päivästä lähtien.

Valeläkäri Vitikainen (Jussi Sinkko) avustajansa (Merike Koiv) pitävät vastaanottoa nuorisoseuran uutuusnäytelmässä. Kuva Pirjo Nykänen.

Lemin nuorisoseuran näytelmäryhmän uutuus on Matti Martikaisen vuonna 2011 ensi-iltansa saanut Valelääkäri. Ohjaaja Sami Sivonen sai luvan sovittaa sen lemiläisille ja tähän päivään.

– Aika on reilussa kymmenessä vuodessa muuttunut, asioita piti päivittää, että ne olisivat nuoremmillekin katsojille tuttuja. Savon murretta ei myöskään Lemillä kuulla, selvittää hän urakkaa.

Henkilöihin ei tarvinnut puuttua, sillä rooleja näytelmässä on 14, saman verran kuin näyttämölle halukkaita näyttelijöitä.

Valelääkärin aihepiiri on ajankohtainen aihe niin kansalaisten kuin poliitikkojenkin näkökulmasta. Tapiolan salissa ei kuitenkaan tarvitse miettiä terveydenhuollon tilaa, vaan saa keskittyä nauttiimaan kepeästä maalaiskomediasta kommelluksineen ja väärinkäsityksineen.

– Kyseessä on myös fyysinen komedia. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää, Sami Sivonen lupaa.

Harjoitusurakka

voiton puolella

Valelääkäri on tehnyt diagnoosejaan Tapiolan näyttämön harjoituksissa elokuusta lähtien; urakka alkaa olla loppupuolella ennen lokakuun 27. päivän ensi-iltaa.

Tällä viikolla työn alla oli näytelmän toinen näytös. Samalla, kun Sami Sivonen opasti Konsta Jukasta valo- ja äänipöydän ääressä, Jussi Sinkko, Mereke Koiv, Kai Gren ja Arto Heimonen ”harjoittelivat harjoituksia”,

– Tähän se minut tappaa! huutaa operaatiota pelkäävä potilas (Arto Heimonen), jolla on jo vahva epäilys lääkärin ammattitaidosta.

Syytä tietenkin on, onhan Vitikainen (Jussi Sinkko) oikeasti työtön laitosmies, joka oli päässyt lääkärinvirkaan. Ja siinä menestynytkin olemalla monen potilaan mielestä paljon mukavampi kuin kuivakiskoinen oikea lääkäri Mikkonen (Arto Penttilä).

Epäilyksiä Vitikaisen osaamisesta herää, mutta vastaanotto jatkuu. Potilaat ovat lääkärinsä armoilla.

Hannu Hovi kätensä loukanneena nuohoojana kärsii osaltaan valelääkärin tottumattomista otteista. Kuva Pirjo Nykänen.

Uutta näytäntökautta varten Tapiolan näyttämö on saanut uusia valoja ja uusia mikrofoneja. Näyttämön lavastus on vielä hieman kesken.

– Terveysaseman vastaanotto saa uuden tiskin vuosilkymmeniä käytössä olleen pöydän tilalle. Näytelmä tapahtuu kolmessa eri paikassa. Kaikki lavasteet ovat keveitä ja pois siirrettäviä, joten salia ja näyttämöä on talven aikana helppo käyttää muihinkin tilaisuuksiin, Sami Sivonen kertoo.

Ensi-iltaan neljä

viikkoa

Valelääkärin ensi-ilta on perjantaina 27. lokakuuta kello 19. Samana viikonloppuna on esitys myös lauantaina 28. päivä kello 17 ja sunnuntaina 29. päivä kello 14.

Muut lukkoon lyödyt ”vastaanottoajat” ovat kolmena viikonloppuna (lauantai – sunnuntai) marraskuussa kello 17 ja sunnuntaina joulukuun 3. päivä kello 17. Tarkemmat tiedot näytösajoista ja ohjeet lippuvaraukseen löytyvät tästä linkistä.

– Ensi-iltaan on varattu vasta kaksi lippua, myöhempiin näytöksiin jo enemmän, lippuvastaava Leena Uski kertoo.

Tavoitteena on ylittää viime talven katsojamäärä, 1.668 henkeä.

– Lukema oli tismalleen sama kuin vuosiluku, josta Kirkko kiven takana alkoi, nuorisoseuran puheenjohtaja Jaana Sinkko toteaa.

Ohjaaja Sami Sivonen (vas.) vastaa näytelmän valoista ja äänistä yhdessä Konsta Jukasen kanssa.

Lapset ja nuoret

näyttelevät myös

Sami Sivonen ohjaa Lemin nuorisoseurassa kahta muutakin näytelmäryhmää.

– Lasten ryhmässä on 13 osanottajaa, sekä aiemmin olleita että tulokkaita. He laativat tekstin itse omaan tuotantoonsa. Nuorten ryhmä (10 henkeä) on mukana Nuori näyttämö -hankkeessa näytelmällä Kirsikkapommi. Lappeenrannan kaupunginteatterista tulee joku puhumaan meille omasta työstään, ja Kirsikkapommin yksi esitys tulee oiemaan kaupunginteatterin isolla näyttämöllä, hän kertoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *