Siirry suoraan sisältöön

Vessoissa ja keittiöissä

Vesivessa, suihku ja tilava tiskiallas ovat luksusta, jota matkailuautolla matkatessa kaipaa ja joihin turvautuu silloin tällöin. Luksuksen laatu vaihtelee kuitenkin suuresti.

Lemin Kirjava innostui vertailemaan vessojen ja keittokatosten tasoa syysreissulla Ruotsin ja Norjan kautta Suomen Lapppiin ja sieltä keskiseen Suomeen. Ensimmäinen vessakuva tuli otettua kuitenkin jo Tuurin kyläkaupassa Ähtärissä.

Tuurin vessa kiiltelee kullan sävyissä. Vessanpytyt ovat kuitenkin tylsän valkoiset.

Vastaavaan tasoon ja ehkäpä tyylikkäämmin päästään leirintäalueella Norjassa.

Norjalaiscampingin vessassa suositaan hilliytympää tyyliä ja pyöreitä muotoja.

Vähempikin luksus on luksusta, jos paikka on siisti. Ja niin liki poikkeuksetta oli nyt kaikkialla reissun varrella.

Kilpisjärven leirintäalueella altaat ovat perusmallia, mutta vessat ja suihkut ilmeisesti äskettäin remontoidut ja kiiltävät.

Tienvarsien levähdyspaikoilla on jos jonkinlaisia vessoja, jos vessoja ollenkaan. Norja oli takavuosina kuuluisa luksuksestaan: vesivessoissa lämmin vesi, joissain paikoissa jopa suihkut. Nyt tuli vaikutelma, että Ruotsi on ajanut jopa ohi.

Esteettömässä ruotsalaisvessassa haliintapaneelin tekstit oli kirjoitettu myös pistekirjoituksella. Lattialla ei hiekan muruakaan.

Tiski- ja keittokatokset ovat harvoin enää seinättömiä katoksia, mikä oli yleistä 1980- ja 1990-luvuilla. Vaihtelua tiskipaikkojen koossa ja varustelussa on kuitenkin runsaasti.

Kilpisjärven keittokatos näyttäisi olevan samassa kuosissa kuin 40 vuotta sitten.
Lestijärvellä oli tarjota tyypillinen leirintäalueen tiskikatos

Norjassa sataa usein ja tuulee paljon, joten keittiötilat ovat mukavia myös lämpiminä oleskelutiloina.

Norjalaisleirintäalueen keittiö tiskikoneineen on kuin sisustuslehdestä.

Osataan Suomessakin. Reissun paras yöpymispaikka taisi olla matkaparkki Muoniossa. Netissä varattava ja maksettava yöpyminen suljetulla alueella tarjosi kaiken kompaktisti. Polkupyörän sai lainata samaan hintaan.

Muoniolaisessa matkaparkissa kaikki palvelut on pakattu yhteen pieneen ja hyvin siistiin parakkiin. Sepelillä päällystetty piha piti kuran poissa autosta ja suihkutiloista.

Tai no, parasta luksusta on sentään maisema, johon aamulla herää. Se, että huusi on sotkuinen eikä käsien pesuun ole mahdollisuutta, unohtuu Kiimingin Koitelinkoskien tapaisessa paikassa.

Aurinko nousee Kiiminkijoen Koitelinkoskilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *