Siirry suoraan sisältöön

Kohinmäen luontopolulla

Lemin Kirjava teki retken Kohinmäen polulle Kuukanniemessä. Lyhyt luontopolku löytyikin melkein koko pituudessaan.

Pudonneet lehdet päällystivät polkua, mutta sen uoma löytyi ilman merkintöjäkin.

1,3 kilometrin mittainen polku on perustettu Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiön mailla oievalle luonnonsuojelualueelle. Sen alku- ja loppupää on pikkutiellä noin 700 metrin päässä Juvolantiestä. Verkossa olevan esittelytekstin mukaan polku on merkitty punaisilla kreppinauhoilla, mutta sellaisia ei metsässä ole. Sen sijaan polun lähtöpaikassa on kaksi oranssia auraviittaa, jotka huomaa jos osaa katsoa.

Suojelumetsä on rehevää kuusivaltaista sekametsää. Polku vie yli Kotajärven Rautalahteen laskevan ojan. Ojan yli on tehty tukeva silta.

Polku ylittää ojan silttaa pitkin.

Sillan jälkeen polku laskeutuu rannan tuntumaan, järven ja kalliojyrkänteen väliin. Rannalla polku on kostea, muttei liian märkä lenkkareillekaan, kun vähän loikkii.

Kartta näyttää, että polku kiertää jyrkänteen alla ja sitten päällä – tai päinvastoin.

Jyrkänteen länsopäässä on laavu tulipaikkoineen. Heti sen jälkeen polku kiertää jyrkänteen päälle ja kääntyy takaisin palatakseen jyrkäneen toisessa päässä tulopolulle – kartan mukaan. Kartan mukaan polku kääntyy takaisin ennen luonnonsuojelualueen rajaa, mutta luonnossa ei tuota takaisin kääntyvää mutkaa näkynyt. Sen sijaan selkeä polku jatkoi länteen avarassa sammaleisessa maisemassa.

Polku oli nyt selkeästi näkyvissä, mutta ei enää se polku, mikä karttaan on merkitty.

Kun oli havahduttu, että nyt olllan liian pitkällä, piti kääntyä takaisin. Jyrkänteen päällä kulkevaa polkua ei löytynyt, mutta paluu onnistui rantapolkukakin.

Ja kun auto oli jätetty Kuukanniemeen maitolaiturille, tulipa samalla kiivettyä Kohotinmäellekin. Sieltäkin löytyi kuljettava poku, tai ainakin on joskus ollut. Mäen ylitys onnistui pienellä harhailulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *