Siirry suoraan sisältöön

Naurupillereitä kaamosoireisiin

Lemin nuorisoseuran uutuusnäytelmä Valelääkäri kutkuttaa nauruhermoja tekstinsä, mutta ennen kaikkea mainioiden roolisuoritusten avulla.

Valelääkärin (Jussi Sinkko) osaamattomuuden kohteeksi joutuu muiden muassa tapaturma-altis nuhooja (Hannu Hovi). Kuva Pirjo Nykänen.

Viime talven vaikuttavan Lemin kirkonrakennus -draaman jälkeen ajatus maalaiskomediasta ei välttämättä nostanut odotuksia korkealle. Mutta olisihan se pitänyt tietää: Tapiolan näyttämöllä kevyestäkin hupailusta syntyy kutkuttavan hauskaa ja viihdyttävää, mieltä kummasti virkistävää. Matti Martikaisen käsikirjoituksessa on hyvä pohja revitellä, ja koukkuja ja yllätyksiä riittää ihan viime metreille saakka.

Vuonna 2011 ensi-iltansa Sonkajärvellä saanut Valelääkäri on aiheeltaan aina vain ajankohtaisempi: lääkäripula ei 12 vuodessa ole ainakaan hellittänyt. Siihen nähden näytelmän asetelma on jopa yltäkylläinen, kun kunnassa on kaksi lääkärin virkaa ja oma vuodeosasto, jossa on hoitoa tarjolla luulosairaillekin. Ja on teksti vähän vanhanaikainenkin: digipalveluista tai etävastaanotoista ei puhuta ollenkaan.

Mutta siitä viis, nyt ollaakin teatterissa ihan elävien näyttelijöiden yleisönä ja seurataan, miten työtön laitosmies onnistuu saamaan lääkärin viran ja jopa siinä menestymään. Vilppi jää piiloon, kun potilaat tykkäävät ja valelääkäri muistaa vanhan kansan lääkintäopit.

Jussi Sinkon valelääkäri Vitikainen on uskottava valkoisessa takissaan, Arto Heimosen Ollkainen on juonivan poliitikon herkullinen karrikatyyri. Kun Hannu Hovi tapaturma-alttiina nuohoojana joutuu valelääkärin tikattavaksi, katsojaakin kauhistuttaa. Merike Koiv hoitajana onneksi pelastaa potilaat ja valelääkärin pinteestä jos toisestakin. Kai Grén flunssaisena ambulanssikuskina näyttää oikeasti tukehtuvan yskäänsä.

Vuodeosastolla juttu luistaa ja Liisa Haiko, Jaana Sinkko, Kikka Kiianen ja Pentti Kauppi naurattavat taitavasti. Hyvin rooleistaan suoriutuvat myös Jarkko Järvinen, Merja Kouvo, Sari Papinniemi ja Vesa Laari.

Näytelmässä on myös kertoja, johtava lääkäri Mikkonen, joka jää valelääkärin varjoon. Arto Penttilän esittämä Mikkonen kertoo tarinan kuivakkaasti ja pohdiskelevasti – Mikkosen ihan omana tulkintana.

Valelääkäri Vitikainen (Jussi Sinkko) johtava lääkäri Mikkonen (Arto Penttilä) ja hoitaja Eeva-Leena (Merike Koiv) potilas Pirisen (Jaana Sinkko) vuoteen äärellä. Taustalla potilas Piippo (Kikka Kiianen). Kuva Pirjo Nykänen.

Valelääkärin on ohjannut Sami Sivonen, Lemin nuorisoseuran luotto-ohjaaja jo vuodesta 2011. Hän tuntee näyttelijänsä ja tietää heidän vahvuutensa. Sivosen käsialaa on myös näytelmän sovitus, samoin valo- ja äänisuunnittelu hauskoine ratkaisuineen yhdessä Konsta Jukasen, 13, kanssa, joka hoitaa valo- ja ääniajosta näytösten aikana.

Perjantain ensi-illassa Tapiolan sali oli käytännössä täynnä katsojia. Katsomossa istui myös näytelmän kirjoittaja Matti Martikainen ja osa sonkajärveläisestä näyttelijäkaartista. Martikainen oli tyytyväinen näkemäänsä. Hänen mukaansa lemiläinen esitys oli pitkälti samannäköinen kuin alkuperäinenkin.

Miten lie Sonkajärvellä, mutta Tapiolassa yleisö sai kunnon kuurin naurupillereitä kaamosoireisiin. Ei mitään lumelääkettä.

Ohjaaja Sami Sivonen (vas.) ja käsikirjoittaja Matti Martikainen lavalla ensi-illan jälkeen, kuten myös lääkärit Wilkinson (Sari Papinniemi) ja Mikkonen (Arto Penttilä).

Kauden toinen ”vastaanotto” on tätä kirjoitettaessa jo alkamassa ja sunnuntainen on täyteen varattu. Mutta jo viikon päästä lauantaina (4.11.) pääsee kuka tahansa katsomaan, miten valelääkäri virassaan pärjää. Tarkemmat tiedot tulevista näytöksistä löytyy tästä linkistä.

KAIJA LANKIA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *