Siirry suoraan sisältöön

Romumetalli taipuu taiteeksi

Lemin kirjastoon poikkeava kohtaa nyt nimettömän rokkistaran, Marilyn Monroen, Teemu Selänteen ja joukon outoja hahmoja – kaikki ikuistettuina metalliin. Ne toi kirjastoon maanantaina lappeenrantalainen Jere Raskila – metallitaiteesta ammatin itselleen tehnyt koneistaja-koneasentaja.

Jere Raskila tekee taidetta romuraudasta.

– Lapsesta asti olen tykännyt rakentaa kaikkea. Reilu kymmenen vuotta sitten aloin tehdä romuraudasta kaikenlaista, 30-vuotias Raskila kertoo.

Hän kerää romurautaa itse ja saa sitä myös lahjoituksina tutuilta. Rälläkän, hitsauskoneen, alasimen ja vasaroiden kanssa niistä on syntynyt kaikenlaista: bändin lavasteita, yritys- ja syntymäpäivälahjoja, palkintoja… Esimerkiksi moni moottoripyöräilijä on saanut pienoismallin omasta pyörästään Jere Raskilan tekemänä.

Ostajia on löytynyt eri puolilta Suomea, ja myös ulkomailta.

– Rauta on kuitenkin painava materiaali, ja sen myötä rahtikustannukset ulkomaille nousevat korkeiksi. Siksi keskityn lähinnä kotimaahan, hän sanoo.

Vuoden alusta lähtien harrastuksesta tuli askeleen enemmän ammatti, sillä hän sanoutui irti palkkatyöstä ja perusti oman yrityksen, Jrartin. Yrityksen kautta hän tekee kunnossapitoasentajan ja hitsaajan töitä mutta myös koriste- ja käyttöesineitä asiakkaille.

Omien ideoiden toteuttaminen on tärkeää sekin. Romuraudasta syntyy hyvin erilaisia veistoksia, minkä voi kirjaston näyttelyssäkin nähdä. Nauloista, metallitangoista, rattaista, mottoripyörän ketjusta ja traktorin työvalosta syntyi istuva ukkeli, joka itse asiassa on toimiva pöytälamppu.

Muista näyttelyn töistä voidaan käydä kauppaa, mutta pöytälamppu-ukkeli on taiteilijan vaimon suosikki ja pysyy siksi kotona.

Yli 200 aluslevystä Raskila juotti kokoon sovitusnukkea muistuttavan naisen torson.

– Jotkut käyttävät torsojen tekoon muotteja, mutta minä tein sen ilman, hän kertoo.

Teemu Selänne pelaa kiekkoa torson vieressä.

Metallitaiteeseen hän sanoo saavansa vaikutteita lähinnä Yhdysvalloista, missä se on suosittua, ja netistä löytyy paljon esiemerkkejä. Hän ei kuitenkaan kopioi niitä, vaan pitää oman linjansa.

Suurimmat työt ovat toistaiseksi olleet noin metrin korkuisia, mutta Jere Raskila tekisi mielellään suurempiakin veistoksia, ulos maisemaan sijoitettuja. Siihen onkin pian mahdollisuus.

– Ostimme kaksi vuotta sitten talon Lappeenrannan Hytistä. Sinne vanhaan navettaan olen tekemässä itselleni studiota, hän kertoo.

Jere Raskila suunnittelee tekevänsä ulkotiloihinkin sopivia veistoksia, kunhan navettastudio valmistuu.

Jere Raskilan metallitaidetta on aeimmin ollut esillä Lappeenrannassa Galleria Maj Artissa sekä Linnoituksen ja sataman tapahtumissa. Lemin kirjastossa hänen metalliset hahmonsa ovat esillä nyt reilum kuukauden ajan, helmikuun loppuun saakka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *