Siirry suoraan sisältöön

Lemin kirkon remontti on alkanut

Teksti Tapio Kilpiä

Lemin kirkon julkisivuremontti on alkanut, ja kirkko on syyskuun loppuun saakka rakennustyömaata.
Remontin suunnittelijana Granlund Saimaa oy ja urakan toteuttaa maalaus Tikka Oy.

Remontin valmistelut ovat alkaneet aitojen ja työmaakonttien pystytyksellä. Vappuviikolla alkaa telineifden pystytys ja työmaan huputtaminen säältä suojaan.

Museovirasto on antanut suunnitelmista lausunnon. Korjaustyöt tehdään perinteitä kunnioittaen ja mahdollisimman alkuperäiseen ulkoasuun pyrkien. Sitä, mikä ei ole rikki, ei käydä vaihtamaan – ja jos vaikka sarana pitää vaihtaa, tilalle etsitään mahdollisimman paljon vanhaa muistuttava.

Ulkopuoli kuntoon


Kirkon remontissa on luvassa pääpiirteissään seuraavaa:
Kirkon julkisivut maalataan kauttaaltaan ja huonoksi menneet puuosat vaihdetaan uusiin samanlaisiin. Seinät oikaistaan. Ikkunat ja ovet kunnostetaan ja maalataan.
Sakastin vesikatto puretaan, paikat korjataan ja paanut asennetaan takaisin nykyisen mallin mukaisesti. Kirkon nykyinen, Vuonna 1950 tehty paanukatto on vuodelta 1768 peräisin olevan paanumallin mukainen.
Lanterni eli kattoratsastaja eli kirkon huipulla oleva lyhtyä muistuttava torni korjataan. Kaikki ehjät osat säilytetään ja lahovauriot korjataan samaan tapaan kuin taannoisessa kellotapulin remontissa. Tornin yllä oleva risti irrotetaan kunnostettavaksi.
Kirkon sokkelin vierustaa siistitään ja sokkelia kunnostetaan. Pieni katkelma muuria kirkon läheltä poistetaan ja korvataan portilla.
Kirkkoon tulee uusi invaluiska.

Vaikka kyseessä onkin julkisivuremontti, esimerkiksi ikkunoiden korjaus ja seinien oikaisu yltävät pakostakin myös kirkkosalin puolelle. Varsinainen sisätilaremontti on luvassa lähivuosina.

Kirkon kattoratsastajan luukun raosta näkyy hieno maisema, mutta sen näkyminen paljastaa samalla, että korjattavaa riittää. Kuva: Maija Korhonen


Remonttiajan jumalanpalveluselämää

Jumalanpalveluksia vietetään Lemillä kesän aikana seuraavanlaisesti:
Su 28.4. Sanajumalanpalvelus klo 10 Lemin kotiseutumuseolla (Vainikkalantie 6). Risto Koskimäki, Nadja Härkönen.
To 9.5. Sanajumalanpalvelus klo 10 Museolla. Maija Korhonen, Jonna Imeläinen.
Su 12.5. Messu Kuukanniemen seurakuntakodilla klo 10 Tapio Kilpiä, Härkönen.
Su 19.5. Hartaushetki kirkkopihassa klo 10. Hanna Kilkkinen. Kunniakäynti ja kukkien lasku
sankarihaudoille.
Su 2.6. Sanajumalanpalvelus klo 10 Museolla. Korhonen, Imeläinen.
Su 9.6. Kansanlaulukirkko klo 13 Huttulan kodalla. Lea Karhinen, Kari Pettinen,
Puhallinyhtye. Kirkkokahvit.
Su 16.6. Ei jumalanpalvelusta Lemillä, mutta rippikouluryhmä Säkniemi 1, jonka kevään tapaamiset on pidetty Lemillä, konfirmoidaan Savitaipaleen kirkossa klo 10, Kilpiä, Imeläinen, Saara Pellinen.
La 22.6. Sanajumalanpalvelus klo 13 Museolla. Kilpiä, Härkönen. Su 7.7. Sanajumalanpalvelus klo 10 Museolla. Koskimäki, Härkönen.
Su 21.7. Iltakirkko klo 18 Museolla. Kilpiä, Imeläinen.
Su 28.7. Sanajumalanpalvelus klo 10 Lemin laululavan pihamaalla. Kilpiä, Imeläinen
Su 4.8. Sanajumalanpalvelus klo 10 Museolla. Koskimäki, Härkönen.
Su 18.8. Iltakirkko klo 18 Museolla. Hannu Äimänen, Koskimäki, Imeläinen.
Su 1.9. sanajumalanpalvelus klo 18 Museolla, Korhonen, Imeläinen.
Su 15.9. sanajumalanpalvelus klo 18 Museolla, Kilpiä, Aino Juntunen.
Su 29.9. perhejumalanpalvelus Kuukanniemen seurakuntakodilla klo 16, Kilkkinen, Imeläinen.

Kotiseutumuseolla kello 10 alkavia jumalanpalveluksia vietetään messuina, kun Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli vahvistaa kevään aikana museon paikaksi, jossa ehtoollista saadaan säännöllisesti viettää. Aina kun museolla palvelusta vietetään, tarjolla on kirkkokahvit.

Jos joku mielii harjoittaa vaikka kesällä kotiseutumatkailua niin, että samasta määränpäästä saisi sekä Jumalan sanan leipää että särää rieskan kera, niin sellainen saattaa hyvinkin onnistua. Säräkattauksia voi tiedustella museolta (www.museosara.fi/).


Hautaan siunataan kirkkomaalla ja tapulissa


Luonnollisesti remontti vaikuttaa myös hautajaisiin. Siunaaminen on mahdollista toimittaa kellotapulin alakerrassa. Toinen, erittäin perinteinen ja koronavuosina tutuksi tullut vaihtoehto on toimittaa siunaus haudalla. Tällöin arkku lasketaan hautaan tilaisuuden aluksi. Kirkkoherranvirastosta voi myös tiedustella mahdollisuutta viettää siunaaminen esimerkiksi Savitaipaleen siunauskappelissa.

Hautaan siunaamista voidaan viettää kellotapulissa Lemin kirkon vanhan alttaritaulun äärellä. Kuva Tapio Kilpiä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *