Siirry suoraan sisältöön

Kirkkovaltuustolle aloite Lemin eroamisesta seurakunnasta

Neljä lemiläistä kirkkovaltuutettua jätti tiistaisessa kirkkovaltuuston kokouksessa aloitteen Lemin kirkkopiirin eroamisesta Taipaleen seurakunnasta. Aloiitteen allekirjoittivat kirkkovaltuutetut Anu Karhu ja Ritva Laurikainen, sekä varavaltuutetut Petteri Holopainen ja Jarmo Tölski.

Aloite kuuluu näin:

LEMIN KIRKKOPIIRIN IRTAUTUMINEN TAIPALEEN SEURAKUNNASTA

Taipaleen seurakunta aloitti toimintansa vuonna 2019, ja yhdistymisneuvotteluissa siihen liittyivät itsenäiset seurakunnat Lemi, Savitaipale ja Taipalsaari. Luumäki jättäytyi tuolloin pois.

Taipaleen seurakunnan rakentamista leimasi kiire ja laskelmien puute. Näiden aiheuttama tunne siitä, että lemiläisiltä viedään jotain omaa, perinteistä ja korvaamatonta, on käynyt toteen. Jo yhdistymisneuvottelu sai ihmisiä eroamaan kirkosta ja Taipaleen seurakunnan aikana jäsenmäärä on jatkanut laskua. Neuvotteluissa yhtenä argumenttina oli jäsenmäärän turvaaminen, ja silloin 9000 seurakuntalaista pidettiin kriisirajana. Tänä päivänä Taipaleen seurakunnan jäsenmäärä on alle 7800, ja alle 9000:n se putosi ensimmäisen
yhdistymisvuoden alussa v. 2019.

Kuulemme seurakuntalaisilta, että olisivat valmiita palaamaan jäseniksi, jos seurakunta Lemillä olisi itsenäinen. Pettymys Lemin kirkkopiirin toimintaan välittyy näistä kommenteista. Yhdistymisneuvotteluissa seurakuntalaiset ja päättäjät kokivat, että niissä jätettiin huomioitta yhteydenotot, adressit ja kirjelmät seurakunnalle ja kirkkohallitukselle. Kourallinen lemiläisistä oli yhteisen seurakunnan kannalla ja päätös hyväksyttiin niukimmalla mahdollisella erolla valtuustossa.

Uuden seurakunnan aloittaessa kerrottiin, että Lemi on ensimmäisenä vuorossa oleva kirkkopiiri, johon suunnataan investointeja. Seurakuntatalon piti olla sellainen. Toimintojen alasajo kuitenkin on jatkuvaa ja nyt kuudentena toimintavuonna todistamme tilannetta, että Lemin kirkolla ei seurakunnalla ole julkista paikkaa, jossa voisi pitää hautajaistilaisuutta. Viimeisenä palveluista on lopetettu lasten kirkonkylän kerhotoiminta, ja tätä päätöstä emme
voi kuin ihmetellä.

Kuuden vuoden aikana lupauksia on pidetty harvoin, mutta toimintoja on purettu sitäkin voimakkaammin. Yhdistymisneuvottelujen lupaukset ovat sulaneet kuin lumi keväisin, lemiläisten kirkollisverot valuvat toisiin pitäjiin ja seurakunnan yhteistyö kunnan ja järjestöjen kanssa on minimaalista. Olemme syvästi pettyneitä.

Seurakunnan hallinnossa toimitaan arveluttavasti lemiläisten testamenttirahastojen hoidossa ja käytössä, luottamushenkilöille ei anneta tietoa seurakuntalaisille tehdyn kyselyn tuloksista, päättäjille suunnattu kysely ei onnistunut viranhaltijoiden poistaessa osan vastauksista mielestään epäsopivina, viesteihin ja puheluihin ei vastata; tässä muutamia sattumuksia viime vuosilta. Emme voi hyväksyä toimintaa, joka ylläpitää epätietoisuutta ja johon sisältyy epäasiallista käytöstä ja suoranaista kiusaamista.

Pyydämme kirkkovaltuustolta vastauksen, onko seurakunnalla edellytyksiä jatkaa nykyisellä kirkkopiirijaollaan. Toivomme myös avoimen keskustelutilaisuuden järjestämistä.

Lemillä 04.06.2024 Anu Karhu, Ritva Laurikainen, Petteri Holopainen ja Jarmo Tölski

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *