Siirry suoraan sisältöön

Lemin seurakuntatalo – paljon puhetta, ei tekoja

Viimeisintä Taipaleen seurakunnan kirkkoneuvoston pöytäkirjaa lukiessa piti hieraista silmiään: todellako kirkkoneuvosto esittää valtuustolle, että Lemille ei rakenneta uutta seurakuntataloa?

Lemin seurakuntatalon kohtaloa on jauhettu Taipaleen seurakunnan rattaissa jo kuusi vuotta.

Niin neuvosto äänestyspäätöksellään kesäkuussa kokoontuvalle valtuustolle esittää. Esitykseen ei sisälly mitään mainintaa nykyisen, käyttökiellossa olevan seurakuntatalon kohtalosta.

Maaliskuusa 2019 kirkkoneuvosto päätti laittaa seurakuntatalo käyttökieltoon. Lemin maaseutunaisia käskettiin hakemaan kattilansa ja muut astiansa keiittiöstä, asuntopäädyn vuokralaiset irtisanottiin asunnostaan. Maaseutunaiset tekivät päätöksestä oikaisuvaatimuksen, mutta se ei tuottanut tulosta.

Käyttökieltopäätös on ensimmäinen Lemin seurakuntataloa koskeva päätös, minkä vuoden 2019 alussa yhdistynyt seurakunta teki. Kun seurakunnan verkkosivuille laittaa haun ”Lemin seurakuntatalo”, vastauksia tulee 93. Niistä 57 koskee päätöksiä seurakunnan eri elimissä.

Jos jossain julistettaisiin kilpailu tehottomimmasta päätöksenteosta, pärjäisi Taipaleen seurakunta seurakuntatalovatulointeineen ilmeisen hyvin. Kuuden vuoden aikana on asiasta tehty keskimäärin kymmenen päätöstä vuodessa pääsemättä yhtään eteenpäin.

Seurakuntatalo-asia on yhtä lukossa kuin talon ovet.

Lemin itsenäisen seurakunnan aikana ei ollut puhetta uudesta seurakuntatalosta eikä nykyisen sulkemisestakaan. Jos tarvetta remontteihin oli, niistä ei ainakaan julkisesti puhuttu. Taipaleen seurakunta sitten miltei ensimmäisenä päätöksenään loi hallinnollisen ikiliikkujan: paljon puhetta ilman tuloksia.

Alkuun näytti siltä, että toimeen tartutaan: jo vuoden 2019 lopussa oli alustavasti laskettu nykyisen talon korjaamisen hinta ja huomattu se neliötä kohti halvemmaksi kuin uuden rakentaminen. Mutta samalla oli tullut mieleen, että nykyinen on lemiläisille liian suuri ja pienemmän saisi halvemmalla. Eli suunnitelmalinjaksi kirkkoneuvosto päätti uuden rakentamisen; se päätti joulukuussa 2019, että uuden seurakuntatalon tilaohjelmaa aletaan laatia vuonna 2020.

Viisi vuotta onkin sitten kulunut asiaa käsitellessä. Alustavia suunnitelmia on pyöritelty neuvostossa useaan kertaan, mutta julkisuuteen niitä ei ole päästetty. Yksimielistä päätöstä neuvostossa ei ole syntynyt, kun sitäkin mieltä on oltu, että nykyinen pitäisi säilyttää ja korjata ja sen takia laskea kunnolla korjauskustannutkset. Enemmistö on kuitenkin ollut uuden rakentamisen puolella.

Kirkkovaltuusto on vuotuisin budjettipäätöksiinsä sisällyttänyt Lemin seurakuntatalon alusta alkaen: vuonna 2019 päätettiin, että hankesuunnitelma tehdään vuonna 2020, vuonna 2020 päätettiin, että se tehdään vuonna 2021. Rakentamiseen asti valtuusto on päässyt budjettipäätöksissään vuodesta 2021 lähtien: vuonna 2021 päätettiin rakentaa vuonna 2023, vuonna 2022 päätettiin rakentaa vuonna 2024, vuonna 2023 päätettiin rakentaa vuonna 2025 ja vuonna 2024 varsinaiseksi rakentamisvuodeksi päätettiin vuosi 2026.

Uuuden rakentamisen varjolla on tehty muitakin päätöksiä: kun lemiläisedustajat esittivät, että seurkuntatalon leikkipuisto pitäisi korjata turvalliseksi lapsille, asia ratkaistiin purkamalla leikkitelineet kokonaan pois ja vetoamalla siiihen, että uuden seurakuntatalon myötä tehdään uusi puisto.

Viimeinen budjettipäätös ehti neljän kuukauden ikään, kun kirkkoneuvosto päättikin esittää valtuustolle, että unohdetaan koko juttu, ei rakenneta seurakuntataloa ollenkaan. Perusteluissa luetellaan Lemille jo tehdyt investoinnit: tapulin korjaus ja kirkon ulkoremontti – joka ei niellyt senttiäkään seurakunnan budjettivaroja – sekä tulossa oleva kirkon sisäremontti, joka myös saanee ison osan rahoituksestaan Kirkkohallitukselta ja lemiläistestamenteista.

Mitä nykyiselle talolle tehdään, siitä ei ole olemassa suunnitelmaa.

Jos valtuusto esityksen hyväksyy. mitä se tarkoittaa? Nykyisen korjauskustannuksia ei ole laskettu vieläkään. Jos vanha vauhti jatkuu, kestää aikansa, kunnes ne on laskettu, ja vuosia ennen kuin talo on korjattu. Jos nyt se vaihtoehto tulee kysymykseenkään. Jos taas meinataan purkaa, ollaan kiistassa ainakin Museoviraston kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *