Siirry suoraan sisältöön

Pääsiäisen ei tarvitse olla keltainen

Lemin kirjastossa on pääsiäinen ottanut varaslähdön, kun Pirjo Nykänen toi näytteille keraamiset pääiäismunat, -tiput, -kanat ja -puput.

Pirjo Nykänen ja kirjaston näyttelyä varten tehty strutsinmunan kokoinen pääsiäismuna. Varvuissa riippuvat Nykäsen äidin virkkaamat koristeet.

Näyttely syntyi Pirjo Nykäsen jo 30 vuotta kestäneen keramiikkaharrastuksen tuottamista pääsiäiskoristeista. Varta vasten näyttelyyn hän teki yhden ison keraamisen munan. Se oli kokoaankin vaativampi työ:

– Näin iso muna ei voi olla kokonaan savesta, vaan sen pitää olla ontto. Piti olla notkea sormistaan, että munan muodon sai säilymään. Pohjaan ja päähän piti tehdä reikä, että ilma pääsi poltossa pois, hän kertoo.

Kolmen vuosikymmenen kokemuksella muoto pysyi koossa, raakapoltto ja lasituksen toinen poltto onnistuivat, ja muna syntyi ensimmäisellä yrityksellä.

Isossa munassa on keltaista, vihreää ja sinistä, mutta enimmäkseen kirjaston näyttelyn pääsiäinen on valkomusta.

Pupujussit, kanat ja munat ovat valkomustia, vain rairuoho on vihreää.

– Jossain vaiheessa keltainen väri alkoi kyllästyttää. Tein jonkin aikaa vihreäsävyisiä töitä. Sitten tein valkoisen ja mustan kirjavan pupun, siitä se lähti. Ja ovathan kanatkin nykyään vaikka minkä värisiä, Pirjo Nykänen toteaa.

Mustavalkoinen kana on pyöräyttänyt aikamoisen määrän valkoisia munia.

Kirjaston näyttelyn työt ovat noin kymmenen vuoden ajalta – otos pääsiäisaiheisista töistä. Osalla niistä Pirjo Nykänen pukee oman kotinsa Kuukanniemessä pääsiäsasuun. Hän purkaakin näyttelyn pääsisäisviikolla huhtikuun alussa.

Pääsiäisnäyttely on nähtävillä Lemin kirjastossa sen aukioloaikoina 31. maaliskuuta saakka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *