Reilun tuhannen kilometrin matka Lemiltä Hettaan Käsivarren Lappiin tulee tutuksi huhtikuun alusta alkaen Jussi Stoorille, 49. Tuolloin hän aloittaa uudessa virassaan Enontekiön kunnan hallintojohtajana.
Kolarissa on rautatieasema, Kittilässä lentonkenttä. Molempiin on Hetasta, Enontekiön keskustaajamasta, 150 kilometriä. Eikä Lemikään ole rautatien tai lentokentän vieressä. Kun Stoor kävi viranhaussaan haastattelussa, matkaan omalla autolla meni kolme vuorokautta – mennen tullen hän yöpyi Torniossa.
Vaikka Enontekiötä kauemmaksi Suomessa ei Lemiltä juuri pääse, ei Jussi Stoor epäile koettaa, miten viranhoito siellä onnistuu.
– Lemiläisenä pysyn ja perhe ja talo ovat edelleen täällä, kuudesluokkalainen Viivi jatkaa kouluaan Lemillä, hän kertoo.
Hallintojohtajan virassa on kuuden kuukauden koeaika, joten syksyyn asti on aikaa selvittää, miten asiat jatkossa hoituvat. Talon myyminenkään ei ole yksinkertaista.
– Työajasta voi 40 prosenttia tehdä etänä, mikä mahdollistaa Lemillä käymisen. Olen katsonut lentoaikatauluista, että jos keskiviikkona töiden jälkeen lähtee Hetasta, ehtii Lemille ennen puoltayötä.
Kuusi vuotta ilman
vakinaista työtä
Jussi Stoor joutui eroamaan Lemin kunnanjohtajan virasta kuusi vuotta sitten, keväällä 2019. Sen jälkeen hän ehti hakea lukuisia virkoja, mutta vasta nyt tärppäsi. Työttömänä hän ei kuitenkaan koko aikaa ollut, vaan eteen tuli muun muassa viransijaisuuksia.
– Kouvolassa olin eri viransijaisuuksissa yhteensä kaksi vuotta. Siellä tykkäsin olla, hän kertoo.
Työhaastatteluissa hän sai useasti huomata, että hänen taustaansa ja eroa Lemin virasta oli selvitelty.
– Monta kertaa minulta kysyttiin, miksi en enää ole Lemin kunnanjohtaja.
Vastausta ei ollut helppo antaa, sillä syyt ovat hänelle itselleenkin epäselvät – niin hän itse ainakin sanoo:
– En tiedä, mistä epäluottamus tuli.
Edellisenä syksynä hän oli merkkauttanut kaksi kertaa eriävän mielipiteensä kunnanhallituksen pöytäkirjaan. Toinen koski teknisen johtajan valintaa, toinen veroprosentin korotusta. Hän olisi nostanut veroprosenttia, jonka näki välttämättömäksi, mutta luottamushenkilöt eivät siihen suostuneet.
– Veroprosenttia korotettiin sitten jo seuraavana syksynä, Stoor toteaa.
Enontekiölläkin
tuulee
Enontekiöllä ei eroamaan joutunutta kunnanjohtajaa katsottu alta kulmain, sillä siellä on jo kolme kunnanjohtajaa eronnut alle puolessa vuodessa siitä, kun virassa aloittivat. Nytkin samassa kokouksessa hallintojohtajan vaalin kanssa kunnanvaltuusto päätti määräaikaisesta kunnanjohtajasta. Eli Jussi Stoor voi edetä hyvinkin kunnanjohtajaksi, mikäli mielii.
Ainakin hän johtaisi kuntaa, jossa sukunimisivuston mukaan asuu yli 30 Stoor -nimistä. Se on paljon kunnassa, jossa asukkaita on noin 1.770.
– Miten olen sukua heille, en tiedä. Meidän sukumme on lähtöisin Pohjanmaalta – onko sieltä menty Lappiin vai toisinpäin, Jussi Stoor miettii.
”Asiat eivät riitele
vaan ihmiset”
Stoorin suosio Lemillä oli kunnanjohtajan virasta pakotetun eroamisen jälkeen niin suurta, että vuoden 2021 kuntavaaleissa hän oli selkeä äänikuningas. Kunnanvaltuutettuna hän on nyt seurannut kärhämiä, jotka muun muassa johtivat kunnanjohtaja Kati Rekolan eroon.
– Tuntuu siltä, että nyt eivät riitele asiat vaan ihmiset, hän sanoo.
Kunnanjohtajan ero ei mennyt ihan samalla tavalla kuin kuusi vuotta sitten.
– Sain sen mikä johtajasopimuksessa oli, muistaakseni kahdeksan kuukauden palkkaa vastaavan summan, en muuta.
Lemin kunnan nykytilanne olisi tarjonnut hänelle oivan mahdollisuuden uusia mandaattinsa valtuustossa ja saada ehkä useampikin nimi omalla listallaan läpi. Ehdokkaaksi hän ei kuitenkaan ryhtynyt, vaikka ei vielä ole Lemin kunnan jäsenyydestä luopunutkaan.
– En ole varma, olisinko lähtenyt ehdolle, vaikka en olisi virkaa saanutkaan. Nyt kun aloitan työt Enontekiöllä, ei luottamustehtävien hoitoon olisi oikein mahdollisuuksia, hän sanoo.
Capital of Metal
taas ajankohtainen
Tuli eteen mitä tahansa, yksi titteli Jussi Stoorilla säilyy: Mayor of Metal, metallipormestari. Siinä ominaisuudessa häntä haastatteli viime kesänä kansainvälinen kuvausryhmä, joka viipyi puoli päivää Lemillä.
– He haastattelivat Hyrdeä (Antti Hyyrynen) Lappeenrannassa ja tulivat sitten Lemille, metallipääkaupunkiin, Stoor kertoo.
Ranskalaisen ohjaajan ohjaama Suomi-dokumentti saa ensi-iltansa ensi viikolla, maaliskuun 13. päivänä ranskalais-saksalaisella ARTE-kanavalla, ja on nähtävissä myös verkossa.
– Kanavalla on 45 miljoonaa katsojaa kuukaudessa, Jussi Stoor kertoo.