Siirry suoraan sisältöön

Lemin historia Suomen paras

Hyvää pyritään tekemään, mutta priimaa pukkaa, voivat Lemin pitäjänhistorian tekijät aiheesta sanoa. Anu Talka ja hänen kirjoittajatiiminsä voittivat itsenäisyyspäivänä julkaistulla teoksella ”Pitäjä ison kiven takana – Lemin historia” Väinö Voionmaa -palkinnon. Palkinnto vuosien 2006-2009 parhaalle paikallishistoriateokselle myönnettiin arkistopäivillä Jyväskylässä, ja sen lahjoittivat  Suomen Tietokirjailijat ja Suomen Kotiseutuliitto .

Palkintoraati valitsi voittajan 17 osanottajateoksen joukosta; kisan tason raati arvioi aikaisempia korkeammaksi. Lemin historiateos otti voiton rohkeudellaan, kriittisyydellään, lukijaystävällisellä esitystavallaan ja korkella tutkimuksellisella tasollaan, perusteli raati. Raadin muodostivat erityisavustaja Jari Lybeck, filosofian tohtori Kari-Matti Piilahti ja professori Janne Vilkuna.

Lemin pitäjänhistorian kirjoittivat Anu Talka, FM Mikko Europaeus, FM Mirja Heininen ja FM Minna Kähtävä-Mattinen. He saivat yhdessä tuhannen euron palkinnon,  ja kirjan kustantajat Lemin Kotiseutuyhdistys ja Lemin kunta kunniakirjat.

Väinö Voionmaa -palkinto kantaa modernin paikallishistoriallisen tutkimuksen perustan laskijan nimeä, ja sillä kannustetaan paikallishistorian tutkimusta kokeilevuuteen ja uudistumiseen. Nyt myönnetty palkinto oli järjestyksessään neljäs.