Siirry suoraan sisältöön

Keskisuomalainen kaikniekka

Kaikniekka tarkoittaa monipuolista taitajaa, jonka osaaminen on ennakkoluulotonta, laaja-alaista ja uutta luovaa. Lemin musiikkijuhlien vuoden taiteilija eli KAIKNIEKKA on säveltäjä-pianisti-kapellimestari Kirmo Lintinen. Saarijärveläissyntyinen Kirmo Lintinen edustaa muusikkotyyppiä, jollaisia musiikin historiassa pääosin on ollut: sama henkilö säveltää, sovittaa, johtaa kuoroa, orkesteria ja soittaa useita eri instrumentteja

Tähän lajiin kuuluu luonnollisena osana improvisoinnin ja korvakuulolta soittamisen taito. Kirmo Lintinen soveltaa kaikniekkuuttaan halki ja läpi musiikin tyylilajien. Hän aloitti lapsena klassisen pianonsoiton ja eteni siinä taituritasolle jo teini-iässä esiintyen muun muassa Jyväskylän kaupunginorkesterin pianosolistina. Sibelius-Akatemiassa hän aloitti opintonsa jazzlinjalla laajentaen muusikkouttaan pianonsoitosta musiikin sovittamiseen ja taidemusiikin säveltämiseen.

Tällä hetkellä Lintinen on UMO:n eli Uuden Musiikin Orkesterin taiteellisena johtaja, toimii kapellimestarina, esiintyy pianistina sekä säveltää ahkerasti. Lemin musiikkijuhlille Lintinen on suunnitellut avajaiskonsertin (29.7.) ohjelman. Hän esittäytyy musiikkijuhlien yleisölle tuolloin säveltäjänä, pianistina sekä konsertin juontajana.

Illan aikana kuullaan Jean Sibeliuksen yksinlauluja, kamarimusiikkia sekä Näkki-runoelma kesältä 1888. Tämä Sibeliuksen varhaistuotanto kuuluu konserttiohjelmiston harvinaisuuksiin, sillä nuotteja ei ole milloinkaan julkaistu. Lemin musiikkijuhlille nuotit on saatu Sibelius-tutkija Folke Gräsbäckiltä.

Avajaiskonsertin toinen puolisko koostuu Kirmo Lintisen säveltämästä kamarimusiikista ja yksinlauluista. Baritoni Ville Rusanen esittää konsertissa Lintisen Harri Tapperin teksteihin säveltämän laulusarjan Maan kajoa. Kirmo Lintinen kuuluu maamme jazzmuusikoiden ehdottomaan eliittiin. Lemillä on harvinainen mahdollisuus kuulla Lintistä yhdessä saksofoni Jukka Perkon, basisti Ville Herralan ja rumpali Ville Pynssin kanssa perinteisissä jameissa. Kouvon baarin jamit pidetään Lemillä lauantaina 31. heinäkuuta klo 21 alkaen. Luvassa villiä ja vapaata jamittelua parhain muusikkovoimin.

.Lemin musiikkijuhlat huipentuu suureen viihdekonserttiin LAULUT KULTAA sunnuntaina 1. elokuuta. Tuolloin Kirmo Lintisen johtaman kvartetin solistina laulaa Johanna Rusanen-Kartano, ja ohjelmassa on länsimaisia ikivihreitä ja slaavilaisia sävelmiä. Rusanen-Kartanon ohjelmistoon kuuluvat muun muassa ”Niin paljon kuuluu rakkauteen” sekä Tamara Lundin tunnetuksi tekemää musiikkia. Rusasen kanssa esiintyvät saksofonisti Jukka Perko, pianisti Kirmo Lintinen, basisti Ville Herrala ja rumpali Ville Pynssi.

Päivi Loponen-Kyrönseppä

Lemin musiikkijuhlat 29.7.-1.8.2010

www.leminmusiikkijuhlat.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *