Siirry suoraan sisältöön

Aurinko paistoi markkinaväelle

Lemiläisten pelko siitä, että väki ei jaksa enää lähteä liikkeelle, osoittautui turhaksi tänään maalaismarkkinoilla. Lemin museon pihamaalle kesän tuotetarjonnasta ja tunnelmasta nauttimaan tuli yli 1 500 henkeä lähempää ja kauempaa, ja aurinko paistoi niin myyjille kuin ostajillekin.Väki viihtyi ostosten, monenlaisen syötävän ja toistensa seurassa kuka lyhyemmän, kuka pitemmän ajan. Ensimmäiset markkinavieraat tulivat jo ennen kymmentä ja viimeiset viipyivät aina kahteen, jolloin myyjät kokoilivat loppuvarastojaan kokoon. Kauppa kävi tasaiseen tahtiin, mutta ainakin toinen puoli asiassa oli viihtyminen ja kiireetön tunnelma, jonka tapahtuma jälleen onnistui luomaan.

Moni tuli markkinoille mukanaan kotipihan tai pientareen vanha, outo kasvi, jolle päivän asiantuntija, dosentti Pentti Alanko löysi nimen ja selvitti ominaisuudet. Perinnekasvit kiinnostavat lemiläisiä ja lähiseudun asukkaita, eikä Alangolle monta vapaahetkeä jäänyt.

Martti Hakala (vas.) ja Pentti Alanko tutkivat mustikkaan levinnyttä härmää, joka on tämän kesän yleisin sieni. Se värjää mustikanvarvut punaisiksi ennen aikojaan.

Myös Lemin kirjava .- Lemin ”uusvanha” maatiaisperunalajike ja sen Lappeenrannassa säilynyt Laihalan kanta kinnostivat markkinaväkeä. Halukkaita kirjavan viljelijöitäkin joukossa oli 37, heitä, jotka ottivat osaa arvontaan saadakseen osansa syksyn sadosta. 74 euron arvontatuotto meni lyhentämättömänä järjestöparlamentille Lemin toritoiminnan kehittämiseen.

Ihan kaikille ei arvontaa osaa ottaneille siementä ei riitä; joukosta arvottiin yksi pikapalkinto jo ylös nostetusta kannasta ja kymmenen palkintoa syksyn perunasadosta. Pikapalkinnon sai Tuula Raito Helsingistä, ja syksyllä 10-20 mukulaa – sadosta riippuen  – saavat Markku Hämäläinen Helsingistä, Ritva Karhu Lappeenrannasta, Ritva Lehtonen Lemiltä, Tauno Muukka Lemiltä, Airi Musto Lappeenrannasta, Tuula Olkkonen Lemiltä, Seppo Saira Nurmijärveltä, Aila Saira Lappeenrannasta, Kimmo Saira Lemiltä ja Sirkka-Liisa Vaalivirta Savitaipaleelta. Palkintojen perille toimittamisesta sovitaan tarkemmin, kun se aika tulee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *