Siirry suoraan sisältöön

Maalaismarkkinat kutsuvat

Lemin vilkas tapahtumakesä ei ole vieläkään lopussa. Huomenna lauantaina kutsuvat jo perinteeksi muodostuneet maalaismarkkinat kotiseutumuseolle kello 10-14.

Markkinapöydät notkuvat jälleen perunoita ja juureksia, marjoja, omenoita, jauhoja, ryynejä, leivonnaisia, kukkia, tekstiilejä, keramiikkaa ja muuta mitä lemiläiset tuottavat. Työnäytökset luovat vanhan ajan tunnelmaa ja järjestöjen kahvipöydistä löytyy suuhunpantavaa, särää unohtamatta.

Tämän kesän maalaismarkkinoiden teema ovat perinnekasvit, joista kertoo Kotiseutuyhdistyksen kutsumana MMM, hortonomi Pentti Alanko. Helsingin kasvitieteellisen puutarhan entinen ylipuutarhuri ja yliopiston dosentti on perinnekasvien tuntija, joka on kirjoittanut runsaasti puutarhakirjoja. Hänelle markkinaväki voi tuoda pihoistaan kasveja myös tunnistettaviksi.

Lemin kirjava

esittäytyy

Perinnekasveihin voitaneen lukea myös Lemin kirjava -perunalajike, jota tämän palstan pitäjä, Kaija Lankia on ollut palauttamassa nimipitäjäänsä Pohjoismaisen geenipankin siemenestä. Muutama mukula on tarkoitus tuoda näytille vielä keskenkasvuisesta ja helteen hidastamasta kasvustosta, ja ”vuokraviljelijä” Liisa Haiko on myös luvannut tuoda Urolassa kasvamassa ollutta Kirjavaa, samoin Eija Karhulta perunaa tulee. Pisimmän matkan markkinoille tekevät Rauni Ollikaisen Suomenlinnassa kasvaneet Lemin kirjavan ”poikaset”.

Vertailukohdaksi tuo Airi Musto Lappeenrannan Laihalasta ”Laihalan kirjavaa”, Lemin kirjavan Lappeenrannassa säilynyttä linjaa. Samassa yhteydessä järjestetään arpajaiset, jolla Lemin kirjavan syksyn satoa arvotaan siemenperunaksi perinnepotoatin kasvatuksesta kiinnostuneille. Mukuloita on sen verran, että päästään arpomaan yksi tai kaksi pikavoittoa; muut luovutetaan syksyn sadonkorjuun jälkeen. Arpajaisten voitto käytetään Lemin toritoiminnan kehittämiseen.

Lemin maalaismarkkinoiden myyjät järjestivät torstai-iltana museon pihaa markkinakuntoon.