Siirry suoraan sisältöön

Oma kunta, oma posti

Kun eukkomamma on jo puoli vuottaollut vailla työelämän ja työmatkojen velvotteita, elämä on jotakuinkin asettunut Lemin kirkonmäelle. Kaupunkiin tai isompiin maalikyliin ei ole ollut suuremmin asiaa tai tarvetta, melkeinpä kaiken on saanut omalta kylältä – jos ei kylän kaupoista niin sitten postimyynnistä.Joka kerta kun eukkomamma on hakenut postipakettiaan, on muistnut iloita, että meillä on oma postikonttori, ja muistaa mikä taisto sen puolesta kunnassa käytiin. Ja samalla aina ajattelee, että toivottavasti kunnantuvallakin päättäjät pähkäillessään ja politiikkaa tehdessään muistavat, että ensimmäinen palvelu, joka mahdollisen kuntaliitoksen myötä häviää, on postipalvelu. Se kun on meillä nyt nimenomaan siksi, että joka kirkonkylässä on postiin päästävä.

Posti ei ole ollenkaan vähäinen lähipalvelu, se huomattiin niinä kuukausina, kun paketteja piti hakea Kuukamnniemestä, ei sen kauempaa. Kuukanniemessä taas ollaan huolissaan toisen tärkeän peruspalvelun, lähikaupan säilymisen suhteen. Kauppapalveluja kun ei mikään laki suojaa, oli kuntakoko mikä tahansa. Kaupan häviäminen olisi iso tappio Kuukanniemelle ja kuukanniemeläisille.

Sosiaali- ja terveyspiirin myötä arveltiin paineiden kuntien pakkoliitoksiin häviävän, mutta niin taas on valtakunnalliseen, eduskuntavaaleja ennakoivaan keskusteluun nostettu kuntien lukumäärä. Yksi eukkomamman silmiin osunut luku oli 80 kuntaa koko maassa ja kaksi vai kolme Etelä-Karjalassa. – Missähän ne kaksi postikonttoria sen jälkeen sitten ovat?

Vaikka onhan näissä pienissä yksiköissäkin ongelmansa. Lemin syksyyn näyttää nyt taas kuuluvan keskustelu kunnanjohtajan epäluottamuksesta. Tuo epäluottamus hallinnollisena ja poliittisena käsitteenä vaikuttaa vähintään yhtä vanhanaikaiselta kuin pois pyyhkäistyt lääninhallitukset – onhan epäluottamus enemmänkin maan tapa ja ajan kuva, aina ensin pitää epäillä kaikkea ja kaikkia. Luotettavuus on luonteenlaatuna tai toimintatapana jotenkin vanhanaikaista ja kankeaa, ja se joka luottaa, ei ole pelkästään sinisilmäinen, vaan myös tyhmä.

Mutta eukkomamma luottaa sinisilmäisesti siihen, että aurinko paistaa jo loppuviikosta- jos ei Lemillä niin ainakin pohjoisessa. Ja siellä saattaa olla ruskakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *