Siirry suoraan sisältöön

Vaaleankirjavaa kukintaa

– Minäkin ensiksi muistin, että kirjavan kukka on retuliinimpi. Johtuneeko tästä kesästä, että värikin vaalenee helteessä kuten mustien lampaiden villa aikoinaan! pohtii lappeenrantalainen Airi Musto lähettäessään kuvan Laihalan kirjava-pellosta; Lemin kirjavan kotikulmilla säilyneestä linjasta.

Kovin vaalein kukin kukkii (Lemin) kirjava Lappeenrannan Laihalassa. Mutta kasvusto on rehevä. Kuva: Airi Musto.

Muston pohdinnan takana on seikka, että hänen pellossaan Laihalassa mm. Kuvernööri kukkii vaaleanpunaisena ja Blue Kongo violettina, ja niiden rinnalla Kirjava on kovin kalpea kukinnoltaan, vaikka mukula on punavoittoisempi kuin Lemillä viime kesänä kasvanut kanta. Ja sen kukka oli silloin hyvinkin retliinininen.

Lehdet ovat Airi Muston mukaan kurttuisempia kuin esimerkiksi kesäpunaisen eli amerikkalaisen, jolla ne ovat lähes sileitä.

Kukassa Lemin kirjava on ollut muuallakin, mm. Savitaipaleen Säänjärvellä, mutta mukuloista ei kukaan osaa sanoa vielä mitään. Mitä sivukorvalla on perunankasvasttajia kuunnellut, pientä on alku ollut eikä yksi tai kaksi ukkossadetta vielä pottuja juurikaan lihota.

Mutta odotelkaamme rauhassa, eiköhän mukuloitakin sitten syksyllä maasta löydy niin Lemillä kuin lähialueillakin. Maalaismarkkinoilla kotiseutumuseolla lauantaina 21. elokuuta myydään optioarpoja Lemin kirjavan siemenestä: siemensatsi syksyn sadosta on luvassa onnettaren suosikeille, jos nämä vain sitoutuvat kasvattamaan sitä ensi kesänä eikä vain herkuttelemaan. Kaikki tämä sillä edellyksellä, että Lemin kirjava kasvaa niin kirkonkylän viljelmällä kuin siirtoistutuksissakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *