Siirry suoraan sisältöön

Hyvästit keltaiselle varastolle

Perjantaiaamuna kohtasi tiensä pään Lemin kunnanviraston keltainen piharakennus. Kauhakuormaaja teki varastosta selvää muutamassa hetkessä ja pohjusti näin uuden virastoparakin pystytystä.Keltainen varasto kunnantuvan pihassa on kuulunutn kirkonkylän miljööseen vuosikymmenet. Lemin Kirjavan tiedossa ei ole, milloin se rakennettiin, mutta mahdollisesti jo piankin kunnantuvan rakentamisen jälkeen; varsinainen virastotalo valmistui vuonna 1923. Viime vuosikymmenet se toimi mm. toripöytien varastona. Sen yhteydessä on ollut myös käymälä.

Purkutyömaat Lemin keskeisimmällä kirkonmäellä ovat harvinaisia ja edellisete ajoittuvat 1980-luvulle, jolloin purettiin mm. Yhtymän talo Tapuliaukion reunasta. Silti varmasti moni jää kaipaamaan keltaista, jo hieman kallellaan ollutta rakennusta. Kauneudessa se voitti ylivoimaisesti vieressään olevan nykyisen virastoparakin.

Puretun varaston paikalle nousee vielä ennen joulua uusi virastoparakki, johon työhuoneensa saavat nykyisessä parakissa, Osuuspankin yläkerrassa ja Papinkadun rivitalossa työskentelevät. Maaseututoimisto ja sivistystoimisto jäävät kesällä kunnostettuihin tiloihinsa Toukkalantie 4:än. Eksotelle uuteen parakkiin on varattu neljä työhuonetta.

Sen jälkeen noutaja saapuu nykyiselle virastoparakille.

Keltaisen varaston viimeinen hetki perjantaiaamuna kahdeksan aikaan. Kuva: Pentti Pitkänen.

Purkamiseen ei kauaa mennyt. Kuva: Pentti Pitkänen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *