Siirry suoraan sisältöön

Kuivan kesän kirjavia

Neljä kiloa ja kuusisataa grammaa Lemin kirjavia nousi Eija ja Pentti Karhun pellosta Lemin Uimilta viime viikolla – yhdestätoista pesästä. Sato on erinomainen kuuma ja kuiva kesä huomioon ottaen; huonompiakin tuloksia ”sopimusviljelijöiltä” on kirjattu.

Karhujen kirjavaa satoa saatiin ihastella jo elokuussa maalaismarkkinoiden aikaan; sitä ei helle ole suuremmin vaivannut – liekö Uimin suunnalla satanut enemmän kuin Kuuksenen toisella puolella.

Karhujen pellossa Lemin kirjava teki hyvän sadon, kuten tästäkin pesästä näkee.

– Nostin kirjavat vasta nyt, kun muun perunan olin nostanut jo aiemmin, kertoi Oili Vasara Savitaipaleen Säänjärveltä tiistaina.

– Ihmeellistä oli, että joukossa oli oikein isoja, mutta myös ihan pikkulillin kokoisia, Vasara kommentoi.

– Ne olivat kasvamassa aika huonossa paikassa, eikä niitä yhtään kasteltu. Ihme sinänsä, että yhtään lähtivät, kun olivat niin pieniä siemenetkin.

Vasaralle jäikin keväällä laarin pohja – kaikista pienimmät kymmenkunta mukulaa.

– Kerran jo keitin, ja minusta maku oli hyvin samantyyppinen kuin Lemin punasessa, Oili Vasara arvioi ja kiittää Lemin kirjavaa hyväksi voipotuksi.

Tuplasti siemenen määrään ylsivät Lemin kirkolla Airi ja Markku Peutere: rutikuivassa maassa kasvoi kuudesta siemenperunasta 12 pikkuruista perunaa. Kasvoivat kuitenkin.

– Kun varret ovat vielä vihreät, olen antanut olla kasvamassa. Nostan sitten, kun pakkanen on vienyt varret, kertoo Liisa Haiko Lemin Urolasta. Hän arvelee, että pienenpuoleiseksi voivat mukulat jäädä.

Paljon mutta

pieniä

Oman viljelmäni perunat Lemin kirkonmäellä nostettiin tänään perjantaina. Itse asiassa kiire ei vielä olisi ollut, sillä kaikki jäljellä olleet varret olivat vihreitä ja elinvoimaisia. Mutta oli niin hyvä ilma ja halu selvittää sadon määrä.

Sato olikin lukumääräisesti yllättävän suuri: noin 160 mukulaa, joista sata pienen pieniä, mutta osa ihan syötävän kokoisia. Todistetuksi tuli, että Lemin kirjava on satoisa perunalajike, joka tekee mukulan jos toisenkin – nytkin noin kymmenen pesää kohti. Mutta vettä olisi saanut vähän enemmän sataa.

Laskeskelin, että kun omat potut ja vuokraviljelijöiden verot laitetaan yhteen, kymmeneen arvontapalkintoon saataneen noin 20 perunaa kuhunkin. Eli maistamaankin voittajat pääsevät ennen ensi kesän viljelyä. Voittajiin otetaan lähiaikoina yhteyttä

KAIJA LANKIA

Ihan joka pellossa ei kirjava kasvanut kuten Uimilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *