Siirry suoraan sisältöön

Kuukan keksinnöt myynnissä

Keksijä-yrittäjä-eläkeläinen Pekka Kuukalla on ongelma: vuosien varrella hän on kehittänyt useammankin koneen rantojen niittoon, mutta eläkeläisenä ei niitä enää halua itse käyttää. Mutta ostajaa ja työn jatkajaa ei tahdo löytyä.

Hän kauppaa nyt kolmea konetta: kaivinkoneeseen kiinnitettävää niittokonetta ja vesakonniittokonetta sekä uivaa maastomönkijjämallia, ”pikku-järvimotoa”, johon niittolaitteen voi kiinnittää ja joka myös kokoaa niitetyn kasvuston. Lisäksi kaupan ovat piirustukset isompaan ”tehomoton” prototyyppiin.

Pekka Kuukka on niittänyt rantoja itse kehittelemillään laitteilla. Nyt ne ovat kaupan. Kuva: Pekka Kuukka.

Hän on koneillaan vuosien varrella niittänyt rannan jos toisenkin, vaikka kyse on ollut varatyöstä kaivurihommien ollessa varsinainen leipäpuu. Niiton ohella Kuukka on koneineen nostanut ruo’ot ja kaislat rannalle, mikä on oleellista ravinteiden pois saamiseksi.

Kuukka ihmetteleekin, miten ylipäätään on varaa jättää ruovikkoa kasvamaan ja sitten mätänemään järviin, kun rantakasvustosta saisi oivaa polttoainetta lämpökattiloihin.

– Pieniin paaleihin paalattu ruoko toimii lämpökattiloissa. Testien mukaan 4-5 kilolla ruokoa kiehauttaa kymmenen litraa vettä 15 minuutissa, kertoo hän.

Pekka Kuukka murehtii rakentamiensa laitteidensa jäämistä joutilaiksi, ja toivoisi, että niille löytyisi ostaja. Hän kaipaa myös rakentajaa ”tehomotolleen” – muiden keksintöjensä ohella.

– Kun olisi kymmenen vuotta nuorempi, niin rakentaisin vielä itse, hän sanoo.

Mutta vaikka niittokoneet ovat nyt kaupan, kaivinkoneesta hän ei vielä luovu ainakaan vuoteen.

– Kun on niin paljon tuttuja, jotka ovat tottuneet minua pyytämään, eläkeläinen Kuukka sanoo.

Pekka Kuukan koneista ja ideoista kiinnostuneet tavoittavat hänet numerosta 0400 252 236.

Pekka Kuukka näkee järviruo'ossa ja kaisloissa myös poltettavaa biomassaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *