Siirry suoraan sisältöön

Stam1nalle luonnonsuojelijoiden palkinto

Lemiläinen metallimusiikkiyhtye Stam1na sai tänä vuonna Savitaipaleen seudun luonnonsuojeluyhdistyksen ympäristöpalkinnon. Yhdistys on jo vuosien ajan huomioinut monenlaisia ympäristötekoja muistamalla säätiöitä, perinnemaiseman hoitajia tai vaikkapa hevosmetsuria maailman ympäristöpäivänä kesäkuun alussa kunniakirjoin ja kukkasin. Nyt palkinnon myöntäminen venyi syyskuulle saakka.

Keväällä kuullun radiohaastattelun perusteella Stam1nan ”Viimeinen Atlantis” päätettiin esitellä yhdistyksen hallitukselle mahdollista palkitsemista varten, mutta melko passiivisella etsimisellä levyä ei löytynyt ennen kuin onnekkaan sattuman kautta kesällä. Silloin yhdistyksen tapaamisessa 12-vuotias Riku Saalasti paljasti kuuntelevansa parhaillaan Stam1naa, ja seuraavana aamuna hän jo kiireesti kiikutti arvioitavaksi etsityn levyn. Sen jälkeen hallituksen päätös oli selvä.

Antti Hyyrynen, Pekka Olkkonen, Teppo Velin, Kai-Pekka Kangasmäki ja Emil Lähteenmäki ovat luoneet järeää musiikkia, jonka sanat ovat suoranainen hätähuuto luonnon puolesta. Lisäksi erikoiskiitos siitä, että levyllä lauletaan suomeksi; oma kieli kun alkaa olla myös katoava luonnonvara, totesi yhdistyksen edustaja Sirkka-Liisa Vaalivirta luovuttaessaan palkintoa Lemillä maanantaina.

Riku Saalasti pääsi ojentamaan kukat Stam1nan Antti Hyyryselle.

– ”Jos olisimme kehittyneet tarpeeksi, ehkä oppineet lentämään omin siivin. Emme kontrollia hakien olisi eksyneet reitiltä luonnonlakien…”, ”Jääkarhut kyllä jäävät elämään. jos ne vaihtavat väriä roskameressä, siivekkäät pesivät styroksiin jo silloin aiemmin meitä paremmin. Meren yllä on manner muovia lauttana peittäen Eurooppaa. Syvään nukkuu Viimeinen Atlantis”, siteerasi Vaalivirta Antti Hyyrystä levyn kappaleilta Eloonjäänyt ja Viimeinen Atlantis.

Kouvon baariin yhtyeestä ennätti levyn sanoittaja Hyyrynen ja luonnonsuojeluyhdistystä edusti Sirkka-Liisa Vaalivirta kyydissään onnellinen fani Riku Saalasti, joka oli saanut koulusta vapaata tärkeää tehtävää varten. Valokuvia otettiin paljon ja kukkaset vaihtoivat omistajaa. Poissaolevia muusikoita muistettiin kahvipaketilla ja kaikille yhteiseksi ihailijapostin kantamista varten lahjoitettiin hopeisin kalliomaalauksin koristeltu kangaskassi.

Antti Hyyrynen kertoi maalla kasvaneena omaavansa luonnollisen suhteen luontoon. Monet asiat surettavat, vaikkapa autojen alle kuolleet eläimet. Levyn myötä jotkut fanit ovat alkaneet ajatella esimerkiksi muovikassien määrää ja muuta yletöntä tuhlailua, vaikka on pojille vähän vitsailtukin vihertymisestä, Hyyrynen kertoi.

S-LV/KL

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *