Siirry suoraan sisältöön

1 100 tahtoo lääkärin Lemille; ainakin hammaslääkäri säilyy

Hammaslääkäripalvelujen säilyminen Lemillä tai ainakin se, että uudellekin terveysasemalle rakennetaan hammaslääkärille ja suuhygienistille tilat, oli positiivisin lupaus, minkä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin johto pystyi maanantain kuntalaisillassa antamaan. Muuhun lääkäritilanteeseen tarjous oli joulukuulle hyvä, mutta tammikuussa lääkärien määrä tipahtanee noin yhteen lääkäriin arkipäivää kohti.

Puolessatoista viikossa Lääkäri Lemille -adressin allekirjoitti yli 1 100 henkeä. Se luovuttivat Eksotelle tilaisuuden alussa Jarmo Partanen ja Liisa Haiko. Allekirjoittaneiden kunnan palvelusopimukseen perustuva käsitys, että lähipalveluna saatava lääkäripalvelu tarkoittaa lääkäriä Lemillä, poikkesi toimitusjohtaja Pentti Itkosen käsityksestä, jonka mukaan lääkärin vastaanotto voi yhtä lailla olla Armilassa tai Sammonlahdessa.

– Lemin lääkäritilanne on Länsi-Saimaan vastuuyksikön paras, korosti avoterveydenhuollon johtava lääkäri Ritva Simpanen. Hänen mukaansa uusi Attendo MedOnen kanssa tehtävä sopimus tähtää pitempiaikaisiin lääkäripesteihin, ja toiveissa on tammikuussakin, että 1-2 päivää viikossa palvelevien kahden ostolääkärin lisäksi saataisiin Lemille kolmas ostolääkäri.

Länsi-Saimaan alueen vastuulääkäri Leena Saramies ei luvannut Lemille tammikuulle vielä yhtään lääkäriä, mutta tavoitteena on saada pysyvä lääkäri Lemille, jos sellaisia vain olisi tarjolla. Savitaipaleen pienestä virkalääkärien joukosta hän ei apuja Lemille kuitenkaan luvannut, vaan halusi varjella työyhteisöä ja säilyttää näin viranhaltijat.

Terveyspalvelujen palvelujohtaja Markku Huplilla oli esittää tilastoja, joiden mukaan Lemillä on tänä vuonna saatu yhtä paljon lääkäripalveluja kuin vuonna 2008; vuodesta 2009 hänellä ei lukuja ollut. Huplin tilastojen mukaan reilusta 3 000 lemiläisestä lääkäripalveluja on käyttänyt vuoden aikana hieman alle 1 000 – vähän vähemmän kuin adressilla oli allekirjoittajia.

– Piiri vastaa lainsäädännön mukaan terveyspalvelujen toteuttamisesta ja siitä, että piirin asukkaita kohdellaan yhdenmukaisesti, muistutti Jarmo Partanen.

– Vuoden päästä katsomme tilanteen uudelleen. Jos parannusta ei ole, tulemme kahta suuremmalla joukolla Eksoten toimistoon, lupasi kuntalaisillassa puhetta johtanut Lemin kunnanhallituksen puheenjohtaja Eija Sinkko. Koulukeskuksen ruokalassa ja tekstiilityön luokassa oli pakkasillassa toistasataa lemiläistä, joilla monella oli kriittistä sanottavaa lääkäritilanteesta,

Kauan ei lemiläisten tarvinnut odottaa Eksoten lupauksia paremmasta. Nyt odotetaan vain, että lupaukset myös pysyvät.