Siirry suoraan sisältöön

Koskia kunnostetaan taimenille

Korpijärven reitillä Savitaipaleella alkaa tällä viikolla koskien kunnostus. Kahdeksan kosken palauttamisella lähemmäs luonnontilaa halutaan parantaa taimenen elinoloja.

Uittoja varten peratut purot ja kosket palautetaan luonnontilaa vastaaviksi taimenten kutupaikoiksi. Kuva: Markku Piipponen.

Kyseessä on Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kalataloudellinen hanke, jossa taimenelle rakennetaan koskiin kutupaikkoja kiviä siirtämällä ja kutusoraa lisäämällä. Tukinuittoa varten aikoinaan peratut uomat ennallistetaan näin luonnonoloja vastaaviksi ja taimenille paremmin sopiviksi, kertoo Antti Saramies Savitaipaleen Seudun Luonnonsuojeluyhdistyksen hallituksesta. Yhdistys teki viikonloppuna retken kunnostettaville koskille, joille kaivinkone ei vielä ollut ennättänyt.

Valtion kokonaisuudessaan rahoittamana ELY-keskuksen kunnostushanke jatkuu syksyn jälkeen vielä ensi vuonna. Korpijärven reitti kulkee Mäntyharjun puolelta Korpijärveltä pikkujärvien kautta Kuolimoon.

Savitaipaleen Seudun Luonnonsuojeluyhdistys teki retken koskille vuosikokouksensa yhteydessä. Kuva: Markku Piipponen.

Savitaipaleen Seudun Luonnonsuojeluyhdistyksen  syyskokous pidettiin Mäntyperän luontopisteessä. Tärkeimmät kokousasiat olivat tietysti henkilövalinnat. Puheenjohtajana jatkaa Olli Vanamo ja varapuheenjohtajana Maarit Pesu. Sihteeriksi lupautui Mervi Helenius, ja vapautusta pyytänyt Saila Vanamo siirtyy hallitukseen varsinaiseksi jäseneksi Antti Saramiehen ja Sanna Kokkolan lisäksi. Varajäsenet ovat Markku Piipponen, Riitta Järvinen ja Airi Taipale; kaksi jälkimmäistä valittiin poissa olevina.

Koska uusien Luonnonsuojeluliiton ohjeitten mukaan tilintarkastaja-nimike on muuttunut toiminnantarkastajaksi, tähän helpotettuun tehtävään lupautuivat Anneli Kirjavainen ja Maiju Hölsä.

Tulo- ja menoarvio hyväksyttiin ja toimintasuunnitelmaa tehtiin innokkaasti entisen mallin mukaan. Mäntyperällä kaikki jatkuu ennallaan: on näyttelyt, laulajaiset, lintutornit ja satupolut. Päätettiin myös kutsua jäsenistöä kesäpäiville. Osallistutaan myyjäisiin ja muistetaan helmikuussa Luonnonystävää, ympäristöpäivänä palkitaan taas joku luonnon hyväksi ansioitunut ja joulun alla kannustetaan nuorta luontoihmistä, jos ehdokas eteen sattuu. Seppo Vuokon kanssa tehdään kasviretki luonnonkukkien päivänä, ja Markku Piipponen järjestää perhospäiviä.