Siirry suoraan sisältöön

Kunniamummotkin vaativat Lemille lääkäriä

Lemille etsitään nyt lääkäriä tosissaan. Myös Opri ystävineen on huolestunut Lemin lääkäritilanteesta. Opri ja kunniamummot sekä muuta kunnalliskodin väkeäkin on lähdössä liikkeelle lääkäriä etsimään. Opri, Miina, Tiina ja Akviliina kun ovat sellaisen nähneet vain harvakseltaan kunnalliskodin käytävillä. Lemillä kerätään marraskuun aikana Lemin lääkäripalvelut kuntoon -kansalaisadressia, johon toivotaan paljon allekirjoituksia. Lemillä on podettu lääkärivajetta Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin käynnistymisestä asti eli pian vuosi täyteen. Lemille lääkäri –kansalaisadressin voivat allekirjoittaa kaikki Lemin lääkäritilanteesta huolestuneet. Adressiin voi käydä kirjoittamassa nimensä torstai-aamupäivästä alkaen Kuukanniemen ja kirkonkylän kirjastoissa, Taljankka-pubissa, K-Market Särässä, Kouvon baarissa, kirkonkylän molemmissa kampaamoissa, Lemin Kukkakellarissa, Lemin Osuuspankissa, Nisosen kaupassa Huttulassa, Uimin Niittykulmassa, kirkkoherranvirastossa sekä seurakunnan kirpputorilla ja Kahvikyökissä. Adressin voi allekirjoittaa myös internetissä osoitteessa www.adressit.com

Lemille lääkäri -adressi tullaan luovuttamaan Eksoten edustajille kuntalaisillassa 29. marraskuuta Lemin koulukeskuksessa. Kuntalaisilta alkaa klo 18. Lisäksi Facebookissa toimii Lemille lääkäri –ryhmä, johon on muutamassa päivässä liittynyt noin 130 jäsentä. Myös Facebook-ryhmän tavoitteena on vauhdittaa Lemin lääkäripalvelujen saamista kuntalaisia tyydyttävälle tasolle. Facebook-ryhmä toimii myös nettiyhteisön tiedotuskanavana sekä kansalaispalautteen kokoajana lääkäritilanteesta ja sen vaikutuksista kuntalaisten elämään. Lemille lääkäri –kampajan alullepanijoina on ryhmä tavallisia kuntalaisia. Lemiläisten yhdestoista käsky kuuluu: Ei pidä sinun hätäilemän. Ryhmän jäsenten mielestä kohtuullinen odotusaika on Lemin lääkäripalvelujen osalta kuitenkin mennyt ohi jo aikaa sitten. Adressiin teksti on seuraava: Lemin lääkäripalvelut kuntoon Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri aloitti varsinaisen toimintansa kuluvan vuoden alussa. Vuosi on pian kulunut, mutta Lemin lääkäripalveluja ei monista lupauksista huolimatta ole saatu kuntoon. Esimerkiksi syksyn aikana Lemin terveysasemalla on ollut lääkärin vastaanotto vain noin joka toinen viikko. Lääkäripalvelujen puutteellisuus hankaloittaa lemiläisten elämää monin tavoin. Akuutisti sairastuneet tai tapaturmissa vammautuneet ajelevat lähikuntiin lääkäripalvelujen perässä, mistä voi aiheutua jopa vaaratilanteita liikenteessä. Lapsiperheissä vanhemmat joutuvat kuljettamaan sairasta lasta ympäri maakuntaa lääkäriavun perässä pahimmillaan sairastuneen sisarukset kyydissä. Julkiset liikenneyhteydet ovat Lemiltä Savitaipaleelle huonot ja Luumäelle olemattomat, joten pääsy lääkärin vastaanotolle voi olla todella hankalaa. Lemin terveysaseman kehno lääkäritilanne kuluttaa hoitajien työaikaa lääkärien etsimiseen naapurikuntien terveysasemilta. Lääkäripula pidentää myös ei kiireellisesti lääkärin vastaanotolle pyrkivien odotusaikoja jopa useisiin viikkoihin. Lääkäripalvelujen heikko saatavuus omalta terveysasemalta vaikeuttaa hyvän potilas-lääkärisuhteen syntymistä. Lääkäreiden vaihtuminen haittaa puolestaan luottamuksellisen ja kestävänä hoitosuhteen syntymistä.  Lisäksi joidenkin lääkäreiden suomen kielen taito on ollut hyvin puutteellinen. Uhkana on jopa potilasturvallisuuden vaarantuminen, jos lääkäri ei ymmärrä potilaan vaivaa eikä potilas lääkärin antamia hoito-ohjeita. Lemi ei ole syrjäkylä eikä takapajula, vaan vireä kunta, jonka väkiluku on syyskuun ennakkotilastojen mukaan kasvanut kuluvan vuoden aikana 12 hengellä ja on nyt 3 053. Saman tilaston mukaan esimerkiksi Savitaipaleen asukasluku on enää 3 881. Lapsia Lemillä asuu enemmän kuin monessa naapurikunnassa, noin 540 alle 15-vuotiasta. Lemillä tarvitaan sekä nyt että tulevaisuudessa kahden terveyskeskuslääkärin työpanos, jotta kuntalaisille pystytään turvaamaan riittävät lääkäripalvelut sekä kroonisten että akuuttien sairauksien ja tapaturmien hoitoon omalla terveysasemalla. Lapsivaltaisessa kunnassa omasta kunnasta saatavat neuvola- ja koululääkärin palvelut ovat tärkeitä eikä vanhuksiakaan saa unohtaa. Hammaslääkäripalvelujen osalta Etelä-Karjalan terveyspiirin tulevaisuuden suunnitelmista on kuulunut huolestuttavia uhkakuvia. Tällä hetkellä hammashuolto toimii Lemillä hyvin. Sitä ei saa tulevaisuuden ratkaisuissa huonontaa, vaan lemiläisten lasten ja aikuisten on päästävä hammaslääkäriin omalla terveysasemalla. Myös hammaslääkärin ajanvaraus toimii sujuvimmin omassa hammashoitolassa. Edellä esitettyyn vedoten vaadimme, että Lemin terveydenhuollon lähipalvelut laitetaan kuntoon välittömästi ja turvataan niiden jatkuvuus hyvällä tasolla myös tulevina vuosina.