Siirry suoraan sisältöön

Koti kuin joulusadusta

Tässä joulupöydässä voi syödä pelkillä silmilläänkin.

Sadunomainen joulu on totta Pirjo ja Väinö Nykäsen kotona Lemin Kuukanniemessä – on ollut jo monta vuotta. Täksi jouluksi Pirjo Nykänen sisusti kotinsa valkoisella, kullalla ja hopealla.

– Alkuun oli vielä valkoisempaa, nyt on jo muita värejä mukana, sanoo sisustaja, jolle joulun ”lavastaminen” on viikkojen juttu. Ja sen uskoo, kun astuu sisään Koivutien taloon. Tai uskoo jo ulkona, jossa kymmenet lyhdyt tervehtivät tulijaa.

Sisällä odottaakin yllätys toistaan, vaikka olisi varautunutkin kauniin ja ihmeellisen näkemiseen. Mieleen tulee ihan heti, että talossa asuu Lumikuningatar. Ajatus osuukin oikeaan, sillä onhan Pirjo Nykänen monena vuonna opastanut Lemin tonttupolun kulkijoita Lumikuningattaren asussa.

Talosta ei löydy tasoa, jolle ei olisi aseteltu patsaita, kynttilöitä, jouluvalojka, astioita, tonttuja, kukkia. Ja todella aseteltu – harkituiksi, mutta ah niin runsaiksi kokonaisuuksiksi.

Joulupöytä on leveä kultainen, hopeinen ja valkea virta, jonka rannoille jää vähän punaista liinaa näkyviin ja tilaa ruokailijoiden astioille. Kun lautanen täytetään suoraan hellalta, syömään mahtuu, emäntä vakuuttaa.

Olohuoneen valkoinen sohvapöytä on reunojaan myöten täynnä valkoista ja hopeaa – kukkia ja kynttilöitä. Valkoiset ynttilänjalat ovat Pirjo Nykäsen itse tekemiä, samoin valkoiset keraamiset kuuset, joita asetelmissa on myös.

Hänen oma suosikkinsa on kuitenkin kylä, johon hän on koonnut matkoilta talvisia mökkejä ja komean jouluasuisen kirkon. Mutta ei niitäkään ole niin vain pöydälle laitettu, vaan ne ovat oikea kylä valaistuine, lumisine teineen ja piparkakkukattoineen.

Myös Väinö Nykäsellä on ollut sormensa pelissä, kun hän on rakentanut hirsimökkien pienoismalleja. Niistä on puolison tonttukokoelma saanut oivan asuinpaikan TV-huoneen seinustalle.

– LED-valot ovat antaneet aivan uusia mahdollisuuksia koristeluun, kiittää Pirjo Nykänen. Niitä on asetelmissa runsaasti – myös siinä, joka on pihan autokatoksessa puutarhapöydällä.

– Täytyyhän tontuillakin olla valonsa, Lumikuningatar tuumaa.

Joulukuusi ei vielä keskiviikkona ollut talossa sisällä, mutta sillekin on paikka katsottuna – ja koristelu suunniteltuna. Joulun aikaan kuusta ja muita talon jouluihanuuksia ihmetellään kolmessa polvessa. Pienimmätkin antavat koristelun olla rauhassa, kun ovat niihin niin tottuneet, sanoo Pirjo Nykänen.

KAIJA LANKIA

Olohuoneen pöytä henkii sekin valkoista.

Kuuset ja ruukut ovat sisustajan omaa tuotantoa.

Joulukirkko on keskellä kylää.

Satumaisema avautuu myös makuuhuoneen ikkunan takana.

Joulun ihmemaa ulottuu myös autokatokseen.

1 kommentti artikkeliin “Koti kuin joulusadusta”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *